Lübnan'daki Filistin mülteci kampında çatışma: 5 ölü

Lübnan'daki Ayn El Helva mülteci kampında, varılan ateşkese rağmen 7 Eylül'den bu yana devam eden çatışmalarda beş kişi hayatını kaybetti, 52 kişi yaralandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Lübnan'ın güneyindeki Sayda şehrinde bulunan ve 55 bine yakın Filistinli mültecinin yaşadığı Ayn El Helva'da 7 Eylül'den bu yana yaşanan çatışmalarda beş kişinin yaşamını yitirdiği, 52 kişinin de yaralandığı açıklandı.

AA'nın Lübnan haber ajansı NNA'dan aktardığına göre, Fetih Hareketi ile diğer Filistinli gruplar arasında Er-Ras el-Ahmar, Et-Tıri, Et-Tamir ve Et-Tavarı mahallelerinde şiddetli çatışmalar yaşandı. Ağır silahlar ile havan toplarının kullanıldığı çatışmalarda, mülteci kampı dışındaki bölgelerde de hasar oluştuğu bilgisi paylaşıldı.

LÜBNAN ORDUSU: BİRİ AĞIR BEŞ ASKER YARALANDI

Sayda'daki El Hemşeri Hastanesi Müdürü Riyad Ebu'l Ayneyn, 7 Eylül'den bu yana yaşanan çatışmalarda beş kişinin hayatını kaybettiğini, 52 kişinin de yaralandığını söyledi.

Lübnan ordusu ise konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, mülteci kampı çevresinde askeri birliklere ait bir merkeze üç havan topu mermisinin düşmesi sonucu biri ağır beş askerin yaralandığını duyurdu. Açıklamada, mülteci kampında çatışan taraflara, askeri merkezleri tehlikeye atmama çağrısı yapıldı ve bu konuda gerekli tedbirlerin alınacağı kaydedildi.

Konuya ilişkin daha önce yapılan açıklamada, Ayn El Helva Mülteci Kampı'nda 7 Eylül'den bu yana devam eden çatışmalarda 35 kişinin yaralandığı bilgisi paylaşılmıştı.

TEMMUZ AYINDA DA ÇATIŞMALAR YAŞANMIŞTI

Lübnan'daki en büyük Filistin mülteci kampı Ayn El Helva'da 29 Temmuz 2023 günü başlayan çatışmalarda 13 kişi yaşamını yitirmiş, 60'tan fazla kişi yaralanmıştı. Çatışmalar nedeniyle 4 bine yakın kişi evini terk etmek zorunda kalmıştı. Kamptaki Filistinli gruplar arasında 31 Temmuz'da Lübnanlı tarafların arabuluculuğunda ateşkes sağlandığı duyurulsa da çatışmalar aralıklarla devam etmişti.

Lübnan İçişleri Bakanı Bessam Mevlevi, 7 Ağustos'ta Ayn El Helva Mülteci Kampı'ndaki durumun sakinleştiğini belirtmişti. Ayn El Helva Mülteci Kampı'nda bir aylık sakinliğin ardından taraflar arasındaki çatışmalar 7 Eylül'de yeniden başlamıştı. Lübnan resmi ajansı NNA, dün, Ayn El Helva'da Fetih Hareketi ile diğer Filistinli gruplar arasında çıkan ve bir süre devam eden çatışmada, 20 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Lübnan'daki 12 Filistin mülteci kampının en büyüğü olan Ayn El Helva'da 55 bine yakın Filistinli, yaşıyor. Lübnan ile Filistinli gruplar arasında 1969'da yapılan Kahire Anlaşması'na göre, kampların iç güvenliği Filistinli gruplarca sağlanırken, giriş ve çıkışlar ise Lübnan ordusunun denetiminde bulunuyor. (DIŞ HABERLER)