Limak ve Mapa İstanbul Havalimanı'ndan çıkıyor

İstanbul Havalimanı konsorsiyumunu oluşturan 4 şirketten ikisinin ayrılık kararı aldığı iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Havalimanı konsorsiyumunda Kalyon ve Cengiz'le birlikte yer alan Limak ve Mapa'nın hisselerini satışa çıkaracağı öğrenildi. Bloomberg’e bilgi veren kaynaklara göre Limak Yatırım Holding ve Mapa İnşaat, İstanbul Havalimanı’ndaki hisselerini diğer ortaklara satmak için anlaşmaya vardı. 

LİMAK ENERJİYE AĞIRLIK VERECEK

Bloomberg'den Kerim Karakaya ve Ercan Ersoy'un haberine göre satış işlemlerinin sonrasında Kalyon İnşaat yüzde 55, Cengiz İnşaat yüzde 45 hisseye sahip olacak. Bir kaynak, satış sonrasında Limak’ın Türkiye’de enerji ve altyapı yatırımlarına ağırlık vermeyi amaçladığını belirtti.

İşlemlerin tamamlanması için Rekabet Kurumu’nun onayı bekleniyor.

Öte yandan Cengiz İnşaat, Limak ve Kalyon İnşaat konuya ilişkin yorum yapmadı. 

KOLİN HİSSELERİNİ 2019'DA SATMIŞTI

İstanbul Havalimanı işletmecisi olan İGA (İstanbul Grand Airport) şirketi son olarak; Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa ortaklığındaydı. 2019 yılında Kolin inşaat yüzde 20 hissesini Kalyon ve Cengiz’e satmıştı.

LİMAK VE MAPA'NIN YÜZDE 40 HİSSESİ VARDI

Beş ortaklı İGA Havalimanları İşletmeleri, İstanbul Havalimanı’nın yapımı ve işletmesi için eşit payla 2013 yılında kurulmuştu. Kolin'in 2019 yılında çekilmesiyle ortaklık yapısı yüzde 35 Kalyon Havacılık ve İnşaat A.Ş., yüzde 25 Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., yüzde 20 Mapa İnşaat ve Ticaret A.Ş. ve yüzde 20 Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak şekillenmişti.

İSTANBUL HAVALİMANI'NIN İHALE SÜRECİ

İstanbul Havalimanı ihale 13 Mayıs 2013 tarihinde yapıldı. Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan ihaledehavalimanının 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklif 22,152 milyar euro olmuştu. KDV eklendiğinde bu miktar 26.142 milyar euro olarak hesaplanmıştı.

Başlangıçta havalimanının inşası için 17 firmanın şartname almış, ancak dört grubun teklif vermiş ve ihaleyi diğer büyük devlet ihalelerini olduğu gibi Cengiz-Kolin-Limak-MAPA-Kalyon Ortak Girişim Grubu'nu oluşturan şirketler kazanmıştı. Türkiye'nin bazı büyük grupları da şartname almasına rağmen, kazanan konsorsiyum için 'adrese teslim ihale' eleştirileri yapılmıştı.

GARANTİ EDİLEN YOLCU GELİRİ 6,3 MİLYAR EURO

İhale şartnamesine göre, DHMİ tarafından verilen yolcu gelir garantisi 12 yıl için toplamda 6,3 milyar euroya ulaşıyor. Garanti bedeli hesaplamasında ise dış hat giden yolcu için 20 euro, dış hattan gelip dış hata giden transit yolcu için 5 euro ve iç hattan gelip dış hata giden transit yolcu için ise 3 euro servisi ücreti baz alınıyor.

Havalimanının resmi açılışı ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 29 Ekim 2018'de yapılmıştı.
(HABER MERKEZİ)