LGBTİ+ örgütleri: 'Saldırılara karşı bir aradayız, trans hayatlarımız değerlidir'

Son dönemde translara yönelik artan saldırılara dikkat çeken LGBTİ+ örgütleri, transfobiye ve saldırılara karşı bir arada olduklarını vurgulayarak, "Trans hayatlarımız değerlidir" dedi.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'de bulunan LGBTİ+ örgütleri, son dönemde translara yönelik artan saldırılara ilişkin basın toplantısı düzenledi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şube binasında düzenlenen basın toplantısına İHD Şube Kadın Komisyonu temsilcileri de katıldı. Toplantıda açıklama yapan trans kadın Elif Soylu, "Genel ahlak" anlayışı gerekçe gösterilerek seks işçisi trans kadınlara yönelik son yıllarda şiddeti artarak devam eden baskılara dur demek için bir araya geldiklerini söyledi.

'TRANSFOBİYE KARŞI BİR ARADAYIZ'

Her türlü iktidar aracıyla hayatın her alanına yayılan ve şiddeti artan transfobiye karşı korkmadıklarını ve bir arada olduklarını dile getiren Soylu, İzmir’de son altı ayda gerçekleşen transfobik nefret saldırılarının öfkesini hâlâ taşıdıklarını belirtti. Soylu şöyle devam etti:

"20 Kasım gecesi Bornova sokağında bir saat arayla aynı fail tarafından 2 farklı bıçaklı saldırının gerçekleştiğini, 25 Kasım’da ise Basmane gar önünde 2 trans kadın arkadaşımıza saldırıldığını ve birinin katledildiğini; 16 Ocak’ta Karabağlar’da bir trans kadının öldürüldüğünü tekrar söylüyor ve adalet arayışımızın sürdüğünü haykırıyoruz. Tüm bu saldırılardan çok kısa bir zaman sonrasında ise Alsancak’ta yaşadığı sokakta saldırıya uğrayan bir trans kadın arkadaşımızın polisten yardım istemesine karşılık 'sizi korumak benim görevim değil' dediğini hatırlatıyor ve örgütlü nefreti ve açıkça ayrımcılığı teşhir ediyoruz."

'İKLİM DELAL CEMRE ÖZEN TAHLİYE EDİLMELİ'

Geçtiğimiz aylarda trans kadınların yaşadığı 6 evin delilsiz, usulsüz ve hukuksuz şekillerde mühürlendiğini söyleyen Soylu, yaşadıkları evlere giremez hale getirilen trans kadınların açıkça barınma haklarından yoksun bırakıldığını ifade etti. Hukuksuz ve keyfi olarak gerçekleştirilen ev kapama ve mühürlemelerin derhal durdurulmasını, mühürlenen evlerin ivedilikle açılmasını talep ettiklerini vurgulayan Soylu, Aydın'ın Efeler, Kuşadası ve Nazilli ilçelerinde geçtiğimiz hafta meydana gelen ev baskınlarına da değindi. İlkim Delal Cemre Özen’in kolluk baskısı ve zoru altına alınan bir ifadeyle tutuklanmasını kabul etmediklerini belirten Soylu, Özen'in tahliyesini talep etti.

Yaşanan tüm bu olayların asıl amacının transları yaşadıkları, çalıştıkları bu sokaklardan sürüp can güvenliklerinin olmadığı alanlara itme çabası olduğunu dile getiren Soylu, "Trans hayatlarımız değerlidir" diyerek şu talepleri sıraladı:

- Hukuksuz ev kapamalarının son bulması ve hukuksuz bir şekilde mühürlenen ikamet yerlerinin yeniden açılması

- Keyfi ceza ve kısıtlamaların derhal durdurulması ve delilsiz yazılan cezaların iptal edilmesi,

- Yaşam alanlarımızda sürdürülen polis ablukasının kalkması,

- İlkim Delal Cemre Özenin serbest bırakılması,

- Görevi kötüye kullanan polis memurları hakkında soruşturma başlatılması. (DUVAR)

Transların temel insan hakları ve kent haklarına eşit erişimin önündeki engellerin kaldırılarak hakların hayata geçirilmesi