Lazboardlarınızı hazırlayın, festivale gidiyoruz

Lazboard, Petranboard veya eski adıyla üzme tahtası. Türkiye’de snowboardun atası bu aletle kıyasıya yarışanları izlemek isterseniz Rize’de düzenlenen 15. Petranboard Kayak Şenliği’ni kaçırmayın.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- 15. Petranboard Kayak Şenliği, 25 Şubat 2024 Pazar günü, Rize’nin İkizdere ilçesinin Petran Yaylası’nda düzenlenecek. Petran Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen festivalde katılımcılar tahta kayaklarla karın keyfini çıkaracaklar. Meşeköy köyünde yörenin eski adıyla düzenlenen Petran Kayak Şenliği’nde, “Lazboard” veya “Petranboard” adı verilen tahtalarla yarış yapılıyor. Aynı zamanda festival günü mangallar yakılacak, tulum eşliğinde horonlar oynanacak.

SECCADEDEN KAYAĞA

Lazboard, Petranboard veya eskiden kullanılan adıyla üzme tahtası... Peki, adı ne olursa olsun, Türkiye’de snowboardun atası olan bu alet nedir? Çok eskilerde Petran köyü sakinleri kestikleri tahtaların üzerinde namaz kılarmış; tahtayı temizlemek için de tahtanın yüzeyini karla ovarlarmış. Bir rivayete göre tahtayı temizleyen çocuklardan biri canı sıkıldığı için tahta ile kaymayı denemiş. Bunu göre köylüler, köyden kente gitmek için üzme tahtasını kullanmaya başlamış. Üzme tahtasının ne zamandan beri kullanıldığı tartışmalı bir konu. Bazı kaynaklara göre 1600’lü, bazı kaynaklara göre 1700’lü, bazı kaynaklara göre de 1800’lü yıllardan beri üzme tahtası kar üzerinde kaymak için kullanılıyor. İlk olarak ulaşım amacıyla kullanılan üzme tahtası, günümüzde eğlence amaçlı kullanılıyor.

YURT DIŞINDA DA ÜNLÜ

Amerikalı snowboardcu Jeremy Jones, 2008’de, Meşeköy’ün eski adı Petran’dan esinlenerek üzme tahtasını Petranboard olarak adlandırmış. Ayrıca Lazboard ismi de zamanla benimsenmiş. 2008’den beri her yıl şubat ayında Petranboard Kayak Şenliği düzenleniyor. Köyde 7’den 77’ye köylülerin hepsi bu aleti kullanabiliyor. Şenlik kapsamında yarışlar düzenleniyor. Çekişmeli yarışlarda aynı anda 250 metrelik uzunluktaki dik yamaçtan Petranboard’la çıkış yapan kayakçıların kimileri çarpışıyor, kimileri ise takla atıyor.

Bir de belgeseli var: Snowboardcu Alex Yoder ve Nick Russel’ın 2016’da çektiği “Foothills: The Unlinked Heritage of Snowboarding” isimli belgesel, Lazboard’u konu alıyor. Bu belgeselle Lazboard’un dünya çapında tanınırlığı artmış durumda.

LAZBOARD’UN ÖZELLİKLERİ

Tahtanın boyutu, kullanacak kişinin kilosu ve boyuna uygun olacak şekilde tasarlanıyor. Kuzinede kaynayan sıcak suyla çam ağacı istenen esnekliğe ulaşana kadar ıslatılıyor. Tahtanın önü kayarken batmayacak şekilde bükülüyor ve tahta kuruması için bırakılıyor. Keresteler kuruduktan sonra yan yana getirilerek çıtalarla birleştiriliyor. Çıtalar kişinin kayma pozisyonuna göre bağlanıyor. Ardından tahta zımparalanıyor. Son olarak tahtanın altına sürtünmeyi azaltması için sığır iç yağı sürülüyor. Lazboard’a yön vermek için fındık ağacından yapılmış sopa, dengede kalmak için Lazboard’a bağlanmış ip kullanılıyor. Lazboard, saatte seksen kilometre hızla gidebiliyor.

*Fotoğraflar: AA

(HABER MERKEZİ)