Lavrov-Blinken görüşmesi: 'Rusya, Ukrayna için tehdit değildir'

Ukrayna krizini yatıştırma girişimleri çerçevesinde, ABD'li mevkidaşı Blinken ile Cenevre'de bir araya gelen Lavrov, Moskova'nın Kiev için 'bir tehdit oluşturmadığını' bir kez daha dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna sınırındaki gerilimi çözmek için ABD ve Rusya arasındaki diplomasi trafiği, bugün dışişleri bakanları Antony Blinken ve Sergey Lavrov arasındaki görüşmeyle devam etti. Cenevre'de düzenlenen görüşme öncesi beklentilerini dile getiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Cenevre’deki bu görüşmenin yararlı olacağını düşündük, zira tekliflerimizin hepsine somut yanıtlar hazırlamanız ve varlarsa kendi karşı tekliflerinizi sunmanız konusunda size yardımcı olacağını umuyoruz” dedi. Sputnik'in aktardığına göre, Washington gibi Moskova’nın da Cenevre’deki bu görüşmeden elle tutulur sonuçlar çıkmasını beklemediğini söyleyen Lavrov, “Avrupa turunuz sırasında bu görüşmeden büyük bir gelişme beklemediğinizi söylemiştiniz. Biz de bu görüşmede büyük bir ilerleme kaydedilmesini beklemiyoruz, tekliflerimize cevap gelmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

'PUTİN, BİDEN İLE TEMASA HER ZAMAN HAZIR'

Görüşme sonrası düzenlediği bastın toplantısında, Moskova'nın Kiev için 'bir tehdit oluşturmadığını' belirten Lavrov, Ukrayna'ya saldırma veya işgal etme planlarının olmadığını bir kez daha dile getirdi. Moskova'nın ABD ve NATO'ya ilettiği güvenlik taleplerine ilişkin diyaloğun devam edeceğini vurgulayan Lavrov, önümüzdeki haftalarda Washington'dan yazılı yanıt beklendiğini aktardı. Son olarak Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD Başkanı Joe Biden ile temasa her zaman hazır olduğunu söyledi.

'FARKLILIKLARIMIZI ÇÖZEBİLECEĞİMİZİ SANMIYORUZ'

Blinken ise görüşme öncesi yaptığı açıklamada, "ABD ve Rusya olarak farklılıklarımız bugün burada çözebileceğimi sanmıyoruz. Ancak diplomasinin hâlâ uygulanabilir bir seçenek olup olmadığını test etmeyi umuyoruz" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)