Lavrov: ABD savaşı olabildiğince uzatmak istiyor

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna ile müzakerelerin uzamasından ABD’yi sorumlu tuttu. Lavrov, ABD’nin savaşın hızlı bir şekilde bitmesini istemediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya, ABD'yi Ukrayna ile yürütülen müzakereleri engellemekle suçladı. "Görüşmeler sert geçiyor. Ukrayna tarafı pozisyonunu sürekli değiştiriyor" diyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu durumdan ABD'yi sorumlu tuttu.

"Washington galiba içinde bulunduğumuz savaş durumunu, olabildiğince uzun tutmak istiyor" ifadesini kullanan Lavrov, Amerikan yönetiminin, savaş sürecinin hızlı bir şekilde sona ermesini kendi aleyhine gördüğü yorumu yaptı.

Polonya'yı işaret ederek "Birçok ülke görüşmelerin çıkmaza girmesini sağlamak isteyecektir" diyen Lavrov, "Batı ülkeleri arabulucu rolüne girmek istiyor. Biz buna karşı değiliz ama kırmızı çizgilerimiz var" dedi. Lavrov ayrıca Batı'yı, Ukrayna'yı "silahla doldurmakla" suçladı.

Rusya'nın operasyonu birinci ayını doldurmak üzereyken, Moskova-Kiev hattında savaşa son verme amacıyla yürütülen görüşmelerde henüz anlaşma zemini bulunabilmiş değil. Ukrayna tarafı görüşmelerde derhal ateşkes, Rus birliklerinin ülkeden çekilmesi ve olası yeni bir Rus saldırısında Ukrayna'nın güvenliği için garantör olacak ülkelerin isimlerinin tespit edilmesini istiyor. Rusya ise savaşın sona ermesi için Ukrayna'nın silahtan ve neo-Nazilerden arındırılmasını, NATO üyeliğinden vazgeçecek şekilde tarafsızlığını ilan etmesini, Kırım ile Donbass'daki cumhuriyetlerin de statülerinin tanınmasını talep ediyor. (DW Türkçe)