Latin Amerika'da ikinci dalga: 'Bolivya'da hastalık ağırlaştı'

Latin Amerika ülkelerinde korona virüsü salgını yılbaşı tatili sonrasında yeniden tırmanışa geçti. Bolivya'daki Clinicas Hastanesi'nin Başhekimi Oscar Romero, ikinci dalganın 'çok daha ciddi' olduğunu söyledi. Romero, bu kez daha fazla oranda hastanın yoğun bakım ihtiyacı olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Latin Amerika'daki korona virüsü vakaları yılbaşı tatili sonrasında yeniden artışa geçerken, ikinci dalga endişesi büyüyor. Bolivya'da ise yeni vakalar arasında yoğun bakım ihtiyacının ilk dalgaya kıyasla arttığı belirtildi.

Reuters'un derlemesine göre, özellikle Peru ve Bolivya'da yeni yıl tatilinin ardından büyük hastanelerin yoğun bakım birimleri dolma noktasına geldi. Bolivya'nın en büyük iki kenti La Paz ve Santa Cruz'da vaka sayılarının arttığı, test kuyruklarının hastane dışına taştığı belirtiliyor. 

Ülkede yeniden günde 1100 vakanın üzerine çıkılırken, La Paz'daki Clinicas Hastanesi'nin Başhekimi Oscar Romero, ikinci dalganın 'çok daha ciddi' olduğunu söyledi. Romero, bu kez daha fazla oranda hastanın yoğun bakım ihtiyacı olduğunu belirtti.

Komşu Peru'da da vakalar artarken, yaklaşık 10 milyon kişinin yaşadığı başkent Lima ve Callao kentlerinde sadece 16 yoğun bakım yatağının kaldığı açıklandı. Peru Ombudmanlık Ofisi'nin raporuna göre, ülkenin kuzeyindeki hastaneler de doldu. Sağlık Bakanlığı yetkilisi Fernando Padilla, halkın son dönemde fazla rahat davrandığını söyleyerek, "Son birkaç haftanın bedelini ödüyoruz" dedi.

Tatil döneminde Şili'deki vakaların da, Bolivya ve Peru'daki kadar olmasa da arttığı belirtiliyor. Kolombiya'da yoğun bakım yataklarının yüzde 81.8'inin dolduğu, Mexico City'de hastanelerin yüzde 85'inin dolu olduğu aktarılıyor. Brezilya'nın Amazon bölgesindeki Manaus kentindeyse, cenazelerin tutulması için yeniden hastane önlerinde dondurucular getirildi. (DIŞ HABERLER)