'Lastik yakma' Düzce’yi ayağa kaldırdı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülen ve ömrünü tamamlamış lastiklerin yakılması ile çalışacak elektrik üreten tesislerin kurulması konusundaki kanun teklifine Düzce’de bulunan kitle örgütleri tepki gösterdi. Düzceliler bölgelerinde büyük hava kirliliği yaratan bu tesislere yenilerinin eklenmesinden endişe ediyor.

Google Haberlere Abone ol

Atilla Gösterişli

DÜZCE - Ömrünü tamamlamış lastiklerin (ÖTL) yakılmasının biyokütle tanımı içine alınarak elektrik üretimine izin verilmesini içeren “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin Meclis'in onayına sunulması tepkiyle karşılandı. Söz konusu yasanın kabul edilmesi halinde Düzce’de, daha önce Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından elektrik üretim tesisi olarak lisans verilen fabrikalara yenilerinin ekleneceğinden endişe ediliyor.

Yeşil Düzce Çevre ve Kültür Derneği, Düzce Çevre Mühendisleri Odası, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Düzce İl Başkanlığı, İYİ Parti Düzce İl Başkanlığı tarafından ayrı ayrı yapılan açıklamada karara tepki gösterildi.

YEŞİL DÜZCE ÇEVRE VE KÜLTÜR DERNEĞİ: DEHŞET PROJESİ

Yeşil Düzce Çevre ve
Kültür Derneği
Başkanı Dr. Ömer Ertürk

Sağlığa en ufak zarar verecek hiçbir yatırımın yanında olmayacaklarını ifade eden Yeşil Düzce Çevre ve Kültür Derneği Başkanı, genel cerrah operatör doktor Ömer Ertürk açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Düzce ovamızın, tarım alanlarımızın sanayi ve konut yapım alanlarına açılmasını, tahsis edilmesini dahi doğru bulmadığımız bir süreçte, üstüne üstlük bir de en kirli sanayi atığı olan lastiklerin yakılmasını asla ilimizde kabul etmiyoruz. Bu dehşet projenin Düzce’mizde uygulanmaması için işbirliğine, desteğe hazır olduğumuz ve her türlü çabayı göstereceğimiz bilinmelidir.”

 

CHP: DÜZCE HAVA KİRLİLİĞİ EN YÜKSEK ŞEHİR

CHP Düzce İl Başkanı Haluk Demir de yasanın kabul edilemeyeceğini belirtti ve “Düzce çanak içinde kalmış bir ovadır. Hiçbir şekilde hava sirkülasyonu olmuyor. Düzce, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre hava kirliliği en üst düzeyde tespit edilmiş bir şehirdir. Hal böyleyken havayı ve çevreyi kirleteceği çok belli olan elektrik üretimi için atıkların yakılması kabul edilemez. Bu durum Düzce halkının zehir soluması demektir" dedi.

CHP Düzce İl Başkanı
Haluk Demir

 

CaptİYİ Parti Düzce İl
Başkanı Yunus Özay Er

İYİ PARTİ: ÇEVREYE BÜYÜK ZARAR VERİYOR

İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er de şu görüşlere yer verdi:

“Düzce bilindiği üzere, yıllardır, havası sağlık açısından en kötü iller arasında yer almaktadır. Ömrünü Tamamlamış Lastik olarak adlandırılan ürünlerin kullanılarak enerji üretmenin çevreye vereceği zarar aşikardır.”

 
BÖLGEDE AKCİĞER HASTALIKLARI YÜKSEK ORANDA

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Peri Meram Arbak ise, bölgede kalp ve akciğer hastalıklarında yüksek oran görüldüğüne dikkat çekti ve “Sorun şu ki, biz Düzce’de ve dahi ülkemizde temiz enerji ve temiz sanayi istiyoruz. Sanayide ne kömür kullanımını ne de lastik yakılarak elde edilecek kirli yakıt üretimini istiyoruz. Çünkü Düzce’nin çanak içine oturmuş, hava kirliliğine çok elverişli coğrafi yapısını çok iyi biliyoruz. Fabrika bacalarından çıkan duman, toz ve parçacıkların 30 kilometreye kadar uzaklığa ulaştığını biliyoruz" dedi.