Kuzey Kore, ABD'li askerin gözaltında olduğunu doğruladı

Birleşmiş Milletler Komutanlığı, Kuzey Kore sınırını izinsiz geçen ABD'li asker Travis King'in akıbetine ilişkin Pyongyang'dan açıklama geldiğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Kore’den Kuzey Kore’ye izinsiz bir şekilde geçen ABD askeri Travis King’in akıbeti hakkında Pyongyang yönetiminden açıklama geldi. Güney Kore Birleşmiş Milletler (BM) Komutanlığı, Travis King’e ilişkin Kuzey Kore ordusu ile iletişime geçildiğini ve Kuzey Kore’den açıklama geldiğini duyurdu.

Kuzey Kore'nin King'in nerede olduğuna ilişkin bilgi taleplerine verdiği ilk yanıtta gözaltında olduğunu doğruladığı aktarıldı. Pyongyang'ın yanıtına ilişkin detay paylaşmayan BM Komutanlığı, 'King'i eve getirme çabalarına müdahale etmek istemediklerini' bildirdi.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz haftalarda BM Komutanlığı, bir ABD vatandaşının bir tur sırasında Güney ve Kuzey Kore arasındaki sınırı geçmesinin ardından Kuzey Kore'de gözaltına alınmış olabileceğini duyurmuştu. Kuzey Kore sınırını 'kasıtlı ve izinsiz' geçtiği belirtilen 'ikinci sınıf er' rütbesinde Travis King'in, Kuzey Kore'ye kaçtığı ileri sürülmüştü.

Askerin normalde, BM tarafından yönetilen Güney Kore ve Kuzey Kore arasındaki askerden arındırılmış ortak güvenlik bölgesinde organize edilen bir tura katıldığı açıklanmıştı. Aynı tura katılan bir görgü tanığı da CBS'e yaptığı açıklamada, askerin gülerek Kuzey Kore'ye girdiğini söyledi. Görgü tanığı, "Başta kötü bir şaka sandım ama geri gelmeyince bunun şaka olmadığını anladım" dedi.

Ocak 2021'de orduya katılan King'in, sınırı geçmeden önce bir süredir Güney Kore'de bulunduğu belirtiliyordu. Bu süre zarfında, 'saldırı' gerekçesiyle disiplin cezasıyla karşı karşıya kaldığı ve bir gözaltı merkezinde 50 gün tutulduğu biliniyor. (DIŞ HABERLER)