Kuzey Kıbrıs’taki orman yangını için uluslararası seferberlik

Kuzey Kıbrıs'ta dünden beri devam eden orman yangınının söndürülmesi için güneyden destek geldi. Türkiye ve İsrail de yardım gönderdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ın kuzeyindeki Kantara bölgesinde çarşamba günü öğleden sonra çıkan büyük orman yangınının kontrol alınması için yoğun çabalar devam ediyor.

Yangının söndürülmesi için Türkiye’nin yanı sıra, Güney Kıbrıs, İsrail ve Kıbrıs’taki İngiliz üsleri de yardım gönderdi. Güney Kıbrıs, dünden beri bölgede faaliyet gösteren Orman Bakanlığı'nın iki yangın söndürme uçağı ile bu çabaya yardımcı oluyor.

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Kıbrıs Türk basınına yaptıkları son açıklamalarda İsrail ve Türkiye'den adaya ulaşacak yeni uçakların önümüzdeki saatlerde yangına müdahalede bulunacağını açıkladı.

İSRAİL'DEN YARDIM

Kıbrıs’ın kuzeyindeki son bilgiler, İsrail'in gönderdiği yardımın Larnaka'ya varmasının ardından yangın mahallîne ulaşacağı yönünde. Başlangıçta İsrail'in Kıbrıs Türk tarafına bir yangın söndürme uçağı göndereceği bilgisi gündeme yansısa da ilerleyen saatlerde komşu ülkenin yangın söndürme çalışmalarına iki uçak ile katkıda bulunacağı belirtildi. 

Kantara’daki yangına havadan müdahalenin yanı sıra, Kuzey Kıbrıs'ın mevcut tüm araçları ve daireleri müdahale ediyor. Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, polis, sivil savunma, belediyeler ve yetkili daireler, itfaiyenin kara unsurlarının çalışmalarını destekliyor. 

KÖY BOŞALTILIYOR

Tatar, Kıbrıs Türk basınına yangınla ilgili yeni açıklamalarda bulundu. “Rüzgâr nedeniyle gece boyunca Ardahan ve Topçuköy’de büyük bir endişe hakimdi. Saat 03.00 sıralarına dek bölgede traktörlerin çalıştı. Bu şekilde alevlerin bu iki köye sıçraması önlendi” derken Tatar Mersinlik köyünün tahliyesine de atıfta bulundu. Cumhurbaşkanı ayrıca, alevlerin yer yer devam ettiğini bildirdi.  

Tatar açıklamaları çerçevesinde, yangının bir insansız hava aracı tarafından izlendiği bilgisini de paylaştı. Tatar’ı yeni açıklamalarına paralel olarak, Kıbrıs’ın kuzeyindeki hükûmet ve polis kaynakları büyük yangının bir aracın kısa devresi sonucu meydana geldiği ihtimali üzerinde duruyor. Söz konusu tez çerçevesinde, polis dün iki şahsı tutuklamıştı. 

TÜRKİYE'DEN YANGIN BÖLGESİNE ZİYARET

Kıbrıs’ın kuzeyindeki son bilgilere göre bugün adanın kuzeyini ziyaret edecek olan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, büyük yangının sürdüğü Kıbrıs’ın kuzeydoğu bölgesini havadan denetleyecek. Oktay kuzeydeki temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Tatar, hükûmet temsilcileri ve vatandaşlarla bir araya gelecek. 

GÜNEY YANGINI YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Kıbrıs Rum tarafı adanın kuzeyindeki yangını yakından takip ediyor. Başta devlet televizyonu ‘Rik’ ve Kıbrıs Haber Ajansı olmak üzere birçok Kıbrıs Rum medya kuruluşları yangınla ilgili gelişmeleri özel bültenle kamuoyuna yansıtıyor. Güney Kıbrıs dün Birleşmiş Milletler kanalıyla Kıbrıs Türk tarafının yardım talebinde bulunduğunu açıklamış ve bu talebe Orman Dairesi’nin iki yangın söndürme uçağıyla yanıt vermişti. Kıbrıs Hükûmeti ayrıca, İsrail’in yardımının kuzeye ulaşmasının da yolunu açtı. 

 

 

 

 

Etiketler kıbrıs yangın