Kuzey Kıbrıs’ta koalisyon arayışları: Hükümet için yeni alternatifler

Kuzey Kıbrıs'ta Faiz Sucuoğlu liderliğinde üçlü koalisyon hükümetinin yaşadığı güvenoyu krizinin ardından UBP ve muhalefetten isimlerin erken seçime ilişkin yeni bir formüle hazırlandığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ın kuzeyinde son haftalarda gündemi meşgul eden siyasi belirsizlik sürüyor. Faiz Sucuoğlu liderliğindeki yeni üçlü koalisyon hükümetinin güven oyu alamaması üzerine ülkenin en büyük partisi konumundaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve muhalefet saflarında yeni koalisyon arayışları başladı. 

Gazete Duvar’a Lefkoşa’nın kuzeyinden ulaşan son bilgiler, bir grup UBP yetkilisiyle bazı muhalefet önderlerinin Kuzey Kıbrıs'ı ilerleyen süreçte erken seçime götürecek bir ara formül üzerinde kafa yorduğunu gösteriyor. 

GÜNDEMDEKİ YENİ FORMÜL

Son bilgilere göre, son saatlerde Lefkoşa’nın kuzeyinde liderliğini bir UBP’li vekilin üstleneceği yeni bir koalisyon hükümeti formülü fikri öne çıkıyor. Söz konusu formüle göre UBP’nin üst düzey bir yetkilisinin başbakanlığında ülkenin en büyük partisi muhalefet partileriyle iş birliği içerisinde önümüzdeki aylarda Kuzey Kıbrıs ekonomisi için önemli bir dizi inisiyatife imza atacak.

Ankara’nın da talep ettiği reformların hayata geçirilmesinden sonra ülke tekrardan erken seçim süreciyle karşı karşıya gelecek.

HÜKÜMET LİDERLİĞİ İÇİN ÖNE ÇIKAN İSİMLER 

Lefkoşa’daki siyaset ve medya kulvarlarına göre geçiş hükümetinin liderliğini geçmiş kabinelerde önemli mevkilere gelmiş olan UBP’li bakanlardan birisi üstlenebilir. Bu isimler arasında İçişleri Bakanı Ünal Üstel, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy’un isimleri öne çıkıyor. 

Bazı medya kaynaklarına göre Üstel’in geçiş kabinesine ana muhalefet pozisyonundaki Cumhuriyetçi Türk Partisi ve Halkın Partisi kanadından da destek gelebilir. 

BAŞBAKANA YAKIN KAYNAKLAR YALANLADI

Lefkoşa’da Başbakan Faiz Sucuoğlu’na yakın kaynaklar yeni bilgileri teyit etmezken UBP’nin geçtiğimiz günlerde Sucuoğlu’nun dışındaki hiçbir formüle destek vermeme kararı aldığını hatırlatıyor. Söz konusu kaynaklara göre Sucuoğlu’nun tekrardan Başbakanlık mevkiine gelmemesi durumunda Kuzey Kıbrıs erken seçim gerçekliğiyle karşı karşıya gelecek. 

Kıbrıs’ın kuzeyinde üçlü koalisyon hükümeti hatırlanacağı üzere hükümetin iki küçük ortağının ilk yüz günlük günlük yol haritası üzerinde ısrar etmesi ve UBP’nin bu fikre soğuk yaklaşması neticesinde güven oyu alamamıştı. Bu gelişme sonrasında Demokrat Parti ile Yeniden Doğuş Partisi hükümetten çekildi ve Başbakan Faiz Sucuoğlu istifasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sundu.