Kuzey Kıbrıs'ın bütçe açığı artıyor, hükümete borç veren çıkmıyor

Kuzey Kıbrıs'ta ekonomik kriz derinleşirken hükümet iç borçlanmaya gidiyor. Uzmanlar, Kuzey Kıbrıs'ın son dönemde rekor düzeyde borçlanmaya gittiğine işaret ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son yıllarda Türkiye ile beraber Kıbrıs’ın kuzeyini de etkisi altına alan ekonomik kriz derinleşme emareleri gösteriyor. Kuzey Kıbrıs hükümeti krizin yoğunlaşması nedeniyle iç borçlanmaya giderken, adanın kuzeyindeki bütçe ve enflasyon verileri gerek siyasetçileri gerekse de toplumun genelini kaygılandırıyor. 

EKONOMİK KRİZ HALKIN TEPKİ NEDENİ

Ekonomik kriz nedeniyle Cuma günü Kıbrıs’ın kuzeyinde genel greve gidilmiş ve siyasi partiler, sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar sokağa çıkarak ekonomik krize ve hükümete karşı sesini yükseltmişlerdi. Cuma günkü genel grevin hemen öncesinde Kıbrıs’ın kuzeyinde hükümetin iç borçlanma yoluna gittiği ancak bu formülden istenilen sonucun elde edilemediği bilgisi gündeme yansıdı. 

BORÇLANMA İHALESİ SONUÇ VERMEDİ

Kıbrıs Türk medyasına yansıyan son bilgilere göre, Maliye Bakanlığı’nın Kuzey Kıbrıs Merkez Bankası aracılığıyla gerçekleştirdiği Devlet İç Borçlanma İhalesinin sonucu beklendiği gibi olmadı. Söz konusu ihale kamudaki maaşların ödenmesi için gerçekleştirilmişti. 150 milyon TL borçlanma talebiyle gerçekleşen ihaleye kamu veya özel bankalardan yalnızca 35 milyon TL teklif verildi.

Kıbrıs Türk medyası borçlanmanın talebin altında kalması nedeniyle kamuda TAK, BRTK,  belediyelerdeki maaş ödemelerinde sıkıntı yaşanacağı bilgisini geçiyor. 

Son borç ihalesinin sonuçsuz kalmasından önce Kuzey Kıbrıs Maliye Bakanlığı son 12 ay içerisinde Merkez Bankası aracılığıyla peş peşe borçlanma ihalesine gitmişti. Bu ihalelerle uluslararası kamuoyu tarafından, Türkiye haricinde tanınmayan 799 milyon 263 bin TL borçlanmış oldu. Kıbrıs Türk basını ve konuyu yakından takip eden uzmanlar Kuzey Kıbrıs'ın borçlarının günden güne arttığına, son dönemde rekor düzeyde borçlanmaya gidildiğine işaret ediyor. 

BÜTÇE AÇIĞI VE ENFLASYON ARTIYOR

Kuzey Kıbrıs'ın borçlarının kayda değer artış kaydettiği süreçte adanın kuzeyinde bütçe açığı ve enflasyon da kayda değer bir seyir izliyor. Merkez Bankası’nın son ilgili açıklamasına göre,  2021 mali yılının dördüncü çeyreğinde Kıbrıs Türk tarafının bütçe gelirleri 3.487,6 milyon TL olarak kayda geçerken ve bütçe giderleri 3.817,4 milyon TL oldu. Bu şekilde 2021 yılı dördüncü çeyreğinde kamu maliyesi 329,8 milyon TL açık verdi. 

Aynı süreçte, bir önceki yılın aynı ayına göre yıllık enflasyon oranları Ekim ayında yüzde 23,63, Kasım ayında yüzde 27,39 ve Aralık ayında ise yüzde 46,09 olarak kayda geçti. 2021 yılı Aralık ayı sonunda yıllık fiyat artışının en yüksek olduğu sektörler yüzde 77,65 ile ulaştırma, yüzde 60,43 ile mobilya ve ev aletleri ve yüzde 58,21 ile gıda ve alkolsüz içecekler kalemleri olurken 2021 yılı Aralık ayı sonu itibarıyla en düşük fiyat artışı ise yüzde 16,07 ile alkollü içecekler ve tütün kaleminde kayda geçti.

Diğer yandan, önceki günlerde Cumhuriyet Meclisi kürsüsünde konuşan CTP Milletvekili Devrim Barçın, kurumların beyana dayalı bir şekilde ödemeyi taahhüt edip ödemediği verginin 393 milyon 102 bin TL olduğunu açıklamıştı.