Kuzey Kıbrıs, Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olarak kabul edildi

Türk Devletleri Teşkilatı zirvesi için Özbekistan'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs'ın gözlemci üye olarak kabul edildiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs'ın Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olarak kabul edildiğini duyurdu. Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, her zaman Kuzey Kıbrıs'ın yanında olduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kuzey Kıbrıs'ın 'gözlemci üye ülke' statüsünü şu sözlerle duyurdu:

"Kardeşlik hukukumuzun gereğini yerine getirerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, Teşkilatımıza gözlemci üye olmasını kabul ettik. Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıslı kardeşlerimizin yalnız olmadığını göstererek çözüm sürecine de katkı sağladık. Bu dayanışma iradesini sergilediğiniz için siz kıymetli kardeşlerime ayrı ayrı teşekkür ediyorum."

Türk Devletleri Teşkilatı'nın (eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi - Türk Konseyi), 2009 yılında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye tarafından kurulmuştu. Ekim 2019'da Bakü'de gerçekleştirilen 7. Zirve sırasında Özbekistan, Teşkilat'a tam üye olarak katılmıştı. Macaristan, Eylül 2018'de Kırgızistan'ın Cholpon-Ata şehrinde düzenlenen 6. Zirve sırasında ve Türkmenistan Kasım 2021'de İstanbul'da düzenlenen 8. Zirve sırasında gözlemci statüsü kazanmıştı. Teşkilat'ın 9. Zirvesi ise bugün Özbekistan'ın başkenti Semerkant'ta gerçekleşiyor. (HABER MERKEZİ)