Kürt Yayıncılar İnisiyatifi: Berken Bereh fuarın VIP alanında ağırlandı

Berken Bereh, Mezopotamya Kitap Fuarı'ndaki programının aksamasına tepki göstermişti. Kürt Yazarlar İnisiyatifi, söz konusu aksamanın teknik nedenlerden kaynaklandığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Kitap Fuarı’na ilişkin Kürt Yayıncılar İnisiyatifi adına açıklama yapan Azad Zal, kitap fuarının öneminden söz ederek, şair Berken Bereh'in programında yaşanan aksaklığa değindi.

Yaklaşık 4 yıldır Diyarbakır ve bölgede yapılamayan kitap fuarlarının artık zaruri bir ihtiyaç olarak her gün gündeme geldiğini söyleyen Zal, "Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Amed’in ve bölgenin dil, kültür ve yaşam alanında faaliyet gösteren dinamikleri bir araya gelerek bu yıl, genel kapsamlı bir fuar gerçekleştirmek için karar alındı. Bu karar doğrultusunda 2023 Ağustos’ta DTSO ve Kürt Yayıncılar İnisiyatifi ile birçok kurum ve kuruluş bir araya gelerek fuar takvimi belirlendi" bilgisini paylaştı.

2023 Diyarbakır Kitap Fuarı’na her kesimden katılımın sağlanması için çaba sarf edildiğini ifade eden Zal, fuarın tanıtım, duyuru, reklam ve etkinlik takviminin Türkçe, Kurmancî ve Kirmanckî olarak düzenlendiğini söyledi.

'PROGRAM GEÇ BAŞLADI'

Zal, fuarın açılışının 16 Aralık 2023 saat 14.00 olarak tertiplendiğini ancak yoğunluktan kaynaklı 50 dakika gecikmeli olarak başladığına dikkat çekti. Açılışın tehir olmasından kaynaklı söyleşi, panel, imza etkinliğinin yapıldığı bir salonda gecikmelerin yaşandığını belirten Zal, "Kürt Şair Berken Bereh’in programı da maalesef bu nedenle aksadı. Kürt Şair Berken Bereh ve Sosyolog İsmail Beşikçi’nin fuar programlarının zamanlamasında çakışma oluştu" dedi.

Zal, "Bu aksaklığı telafi edebilmek için Fuar Koordinasyon Kurulu üyeleri, şairimizin hassasiyeti ve okuyucu ile dinleyicilere saygı gereği gecikmeli de olsa, etkinliğin en iyi koşullarda gerçekleştirmesi için gerekli hassasiyet gösterildi. Şairimiz Berken Bereh ile konuşularak, onayı da alınarak hemen yeni alan oluşturulup ses sistemi kuruldu ve şairimizin programını dilediği gibi gerçekleştirilmesi için gerekli olanaklar sağlandı. Daha önce bir saat olarak planlanan söyleşi etkinliği süresi kendilerine bırakılmak üzere yaklaşık 2 saat sürdü. Programın akabinde şairimiz fuar VIP alanında misafir edilerek yaşanan gecikmeden kaynaklı olarak durum kendisine gecikme sebepleriyle birlikte tekrar aktarılmış ve affına sığınılmış, karşılıklı iyi niyet beyanları ifade edilmiş ve şairimiz Fuar Koordinasyon Kurulu Üyeleri tarafından yolcu edilmiştir" dedi.

'YAPILAN YORUMLARIN HAKİKATLE İLGİSİ YOK'

Azad Zal, sosyal medyada konuyla ilgili yapılan yorumlar için ise şunları söyledi: "Sosyal medyada şairimizin gecikme anındaki 'serzenişleri' genel akıştan ve yukarıda belirttiğimiz gerekçelerden bağımsız bir şekilde aktarılmış ve art niyet varmış gibi lanse edilmiştir. Yapılan bazı yorumların hakikatle ilgisi bulunmamaktadır. Oysa ki amaç hasıl olmuş şairimiz programını gerçekleştirmiştir. Kamunun malumu üzere böylesi büyük çaplı organizasyonlarda, yüzlerce yayınevinin katıldığı, 400’ün üzerinde yazarın konuk olduğu, binlerce kitapseverin ziyaret ettiği, onlarca söyleşi, panel ve etkinliğin yapıldığı bu organizasyonumuzda bazı konuklarımızın gecikmeli katılmasından kaynaklı program tehiri çarpıtılmıştır. Böylesi büyük bir organizasyonda iki programın çakışmasını 'Kürt Diline Hakaret' olarak yansıtmak başta fuar organizasyonuna emek verenlerin emeğine hakarettir. Bu konuda hassasiyeti bilinen Kürt Yayıncılara da hakarettir."

150 BİN KİŞİ FUARI ZİYARET ETTİ

DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Korkmaz ise fuarla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Diyarbakır Kitap Fuarı’na 120 yayın standı 300'e yakın yayınevi ile 350 yazar katılım sağladı. Fuar’da her gün söyleşi, panel, imza günü etkinliği düzenleniyor. 24 Aralık tarihine kadar sürecek olan fuarımız her gün saat 10.00 ile 20.00 arasında ziyaretçilere açık olacak. Halkımız fuara ilk gününden itibaren yoğun ilgi gösterdi. Şimdiye kadar Kitap Fuarını yaklaşık 150 bin kişi ziyaret etti.”