Kürt müzisyen Şehram Nazıri hastaneye kaldırıldı

Kürt müzisyen Şehram Nazıri, kalp yetmezliği nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rojhılatlı Kürt tenor Şehram Nazıri, kalp yetmezliği nedeniyle Tahran’da bir hastaneye kaldırıldı. İran Müzik Ajansı, müzisyenin tedavi altına alındığını duyurdu. 

Rudaw'ın aktardığı habere göre, müzisyen, 2017 yılında zatürre nedeniyle hastaneye kaldırılmış ve birkaç gün süren tedavinin ardından taburcu edilmişti.

50 yıldan uzun süredir sanatını icra eden Kürt müzisyen Şehram Nazıri, bu yıl Kürdistan Bölgesi Kültür ve Gençlik Bakanlığı’nın düzenlediği Kürdistan Sanatçılar Birliği Altın Madalyası'na layık görüldü. 16 Mayıs 2022’de Erbil’in Qazi Muhammed Salonu’nda düzenlenen ödül töreninde konuşan Nazıri, “Kürt bir sanatçı olarak beni en fazla mutlu eden ve şereflendiren şeylerden biri, dünyada gittiğim her yerde Kürt müziğinin tanınması için gösterdiğim çaba olmuştur. Dünyanın sayısız ülkesinde pek çok büyük ödüle layık görüldüm fakat hiçbiri Kürdistan Bölgesi tarafından bana verilen ödül kadar anlamlı değildi" ifadelerini kullandı.

ŞEHRAM NAZIRİ KİMDİR?

Şehram Nazıri, 1949 yılında Rojhılat’ın Kirmaşan kentinde doğdu. Küçük yaşlardan ailesinin de desteğiyle müzik hayatına başlayan Nazıri, Sufi Ensemles adlı gruba girdi. Nazıri, dokuz yaşında tar enstrümanı ile Radyo Kirmanşan’da ilk sanatsal programını sundu. 11 yaşında İran radyo ve televizyonunda çeşitli sanatsal programlar yürüttü ve dünya çapında tanındı. 40’tan fazla albümü bulunan sanatçının tasavvuf ve sufi tarzında müzik ve şiir alanında besteleri bulunmaktadır. Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın pek çok kentinde konserler veren Nazıri, 2012 yılında Türkiye’nin Konya kentinde düzenlenen Şeb-i Arus törenlerinde sahne aldı. 

2014 yılında Kirmaşan’da verdiği konserde, "Ben Kirmaşan’lıyım, Farsça bilmiyorum" sözlerini içeren Kürtçe bir şarkı seslendirdi. Bunun üzerine İranlı yetkililerin kınamasına maruz kaldı ve ‘Kürt milliyetçisi’ olmakla suçlandı.

Nazıri, Fransız hükümeti tarafından verilen Fransız Şövalyeliği, BM eski Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından verilen Batı Kültürel Miras Ödülü ve Türkiye Kültür Bakanlığı tarafından Mevlana Altın Madalyası dahil olmak üzere birçok ödüle layık görüldü.