Kürt kurumlarından operasyona tepki

Diyarbakır merkezli 21 ilde düzenlenen operasyonda Kürtçe öğretmenleri de gözaltına alındı. Kurumlar Kürtçe yayınladıkları açıklamada, ''Bu zorbalıklarla bir sonuç alamayacaklar'' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bugün Diyarbakır merkezli 21 ilde düzenlenen operasyonda aralarında gazeteci, avukat, sanatçı, siyasetçilerin ve Kürtçe öğretmenlerin de olduğu 126 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların dosyalarına 24 saat kısıtlama kararı getirilirken, kurumların tepkisi de sürüyor.

Gözaltılara tepki gösteren İstanbul Kürt Enstitüsü, Diyarbakır Kürt Enstitüsü, İzmir Avesta Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, Botan Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, Fırat Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, Ari-Der Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği, Mezopotamya Dilleri ve Kültürleri Araştırmaları Derneği, Arsisa Dil, Kültür ve Sanat Merkezi Araştırmaları Derneği, Kürt Edebiyatçıları Derneği, Birca Belek Dil ve Kültür Derneği, Anka Dil Kültür ve Sanat Derneği, Destar Dergisi ortak açıklama yaptı.

Kurumların ortak yayınladığı Kürtçe açıklamada, “Öldürmelerle nasıl bir sonuç almadılarsa, bu operasyonlarla da bir şey elde edemeyecekler. Tüm bu baskılar karşısında Kürt halkının mücadelesi daha da güçlendi” denildi.

Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Kürtler hak ve özgürlükleri için mücadele ederek büyük bedeller ödediğine vurgu yapılan metinde, şunlara yer verildi: “Büyük bedellerle alınan haklar, operasyonlarla, öldürmelerle, göz korkutmalarla elimizden alamazlar. Önceki yıllarda tüm bu saldırılar, öldürmeler nasıl Kürt kurumlarını bir adım bile geri attırmadıysa bugün de attırmayacak. Kürt halkı haklarına ve varlıklarına sahip çıkmaya devam edecek. Yüz yıldır süren bu zorbalıklar AKP-MHP faşist iktidarı döneminde daha da arttı. Bu tekçi anlayış bütün politikalarını Kürtleri yok etme üzerine kuruyor. Ancak tüm bu faşist saldırılarına ve çöktürme operasyonlarına rağmen başaramayacaklar.”

“Bu operasyonların bir diğer amacı da Kürt dili ile ilgili çalışmaları engellemek ve asimilasyon politikalarını sürdürmektir” ifadelerine yer verilen açıklamada, “Bu nedenle sürekli Kürt kurumları ve Kürtçe öğretmenleri hedef gösteriliyor. Bugün yapılan operasyonda da gördük ki Kürtçe öğretmenleri Rıfat Roni, Nesib Gültekin ve Osman Çetinkaya da gözaltına alındı. Bugün gazeteciler, sanatçılar, hukukçular ve Kürtçe emekçileri düşmanca ve hukuksuz bir şekilde gözaltına alındı. Mücadelemiz operasyonlarınızı boşa çıkaracak. Gözaltına alınanların derhal serbest bırakın. Bedeli ne olursa olsun özgürlük ve eşitlik adına verdiğimiz mücadeleyi bırakmayacağız. Mücadelemiz her şartta ne olursa olsun devam edecek” denildi. (HABER MERKEZİ)