Diyarbakır merkezli gözaltılar İzmir'de protesto edildi

ÖHD İzmir Şubesi'nin çağrısıyla bir araya gelen insan hakları savunucuları ve hukukçular, gözaltı operasyonlarını protesto etti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi, Diyarbakır merkezli yürütülen soruşturma kapsamında aralarında üyelerinin de bulunduğu 100'ü aşkın kişinin gözaltına alınmasını protesto etmek için basın açıklaması düzenledi. Bayraklı'da bulunan İzmir Adliyesi önünde düzenlenen açıklamada “Siyasi operasyonlara boyun eğmeyeceğiz” yazılı pankart taşınırken, açıklamaya ÇHD, İHD ve İzmir Barosu yöneticileri de katıldı. İnsan hakları savunucuları ve hukukçular adına açıklama yapan ÖHD Şube Eşbaşkanı Velat Zeren, her gün adliyelerde duruşma ve iş takibi yapan meslektaşlarının haber verilmesi veya çağrılması halinde ifade verebilecek durumda olmasına rağmen hukuka ve insan hakları temel ilkelerine aykırı bir biçimde ev baskını ile gözaltına alındığını dile getirdi.

'MÜCADELE ETMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Hukuka aykırı sürecin dosyada gizlilik kararı alınması ve 24 saat avukat kısıtlaması kararı ile devam ettiğini belirten Zeren, 14 Mayıs yaklaştıkça rejiminin sona ereceği gerçeğiyle yüzleşen siyasal iktidarın, yargı eliyle savunmayı, halkın haber alma hakkını ve muhalefeti halen etkisiz hala getirmeye çalıştığını söyledi. ÖHD'li avukatlar olarak baskılara boyun eğmeyeceklerini vurgulayan Zeren, “Bizler, Özgürlük için Hukukçular Derneği olarak yasalara ve evrensel hukuk ilkelerine aykırı olarak hak savunuculuğunun kriminalize edilmesini, üyelerimiz şahsında avukatlık mesleğinin yargılanmasını hiçbir şekilde kabul etmediğimizi bir kez daha yineliyoruz. Yargının giderek daha da siyasallaştığını, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının daha fazla ihlal edildiğini, fikir ve düşünce özgürlüğünün yok sayılarak hukuksuzca yüzlerce gazeteci, siyasetçi ve meslektaşlarımızın hapishanelerde tutulduğunu ve bugün de gözaltı ve tutuklama tehdidiyle siyasal iktidarın son çırpınışlarla rejimini devam ettirmeye çalıştığını gördüğümüzü, baskılara boyun eğmeyeceğimizi ve mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğimizi haykırıyoruz” diye konuştu.

Açıklamada söz alan İHD, ÇHD ve İzmir Barosu yöneticileri de gözaltı operasyonlarının seçim güvenliğine yönelik olduğunu belirterek, bu saldırıların karşısında geri adım atmayacaklarını söyledi. Hukukçular, seçim güvenliği için gözaltına alınanların yerine de çalışacaklarını ifade etti. (DUVAR)