Kürt düğününde gözaltına alınanlar anlattı: Gözdağı vermek istediler

Eskişehir’deki düğünde Kürtçe müzik çalındığı için gözaltına alınan 23 kişiden Mustafa Doğan "Düğün kalabalık olduğu için rahatsız oldular" dedi. Avukatlar, "Sindirme politikası" ifadesini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eskişehir’de yaklaşık 170 haneden oluşan ve nüfusun çoğunu Kürtlerin oluşturduğu Kireç köyünde muhtar Mustafa Doğan’ın evlenen oğlu için 5-6 Ağustos'ta düğün yapıldı. Düğüne gidenler Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekti. Düğünden sonra çalınan şarkılarla örgüt propagandası yapıldığı ileri sürülerek 23 kişi gözaltına alındı; ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldılar. Düğün sahibi ve köy muhtarı Doğan “Oğlumun düğünüydü. Bir iki yabancı vardı. Onları da düğün sahibi olarak biz çağırdık. Düğün çok kalabalıktı. Bu durum rahatsızlığa neden oldu. Herkes tedirgin şimdi" dedi.

‘SOSYAL MEDYA ŞİFRELERİMİZİ ALDILAR’

Gözaltına alınanlardan Sadık Kolan yaşananları şöyle anlattı: "5-6 Ağustos’ta düğün oldu. Bir ay önce kameramanlara baskın yaptılar. Kameralarına ve kayıtlarına el koydular. Sonraki salı günü de gözaltına alındık. 8 saat gözaltında kalanlar oldu. Çalınan şarkıların anlamlarını sordular. ‘PKK ve KCK terör örgütü mü? Dağda akrabalarınız var mı? Daha önce gözaltına alındınız mı?’ gibi sorular sordular. Sosyal medya hesaplarımızın şifrelerini aldılar. ‘Bizim zafer işareti ile bir sorunumuz yok, sadece şarkı çalındığı zaman o sırada zafer işareti yapmanızla ilgileniyoruz’ dediler. Şarkıların Türkçe anlamlarını yüzümüze okudular.”

‘BİR DÜĞÜN DAHA OLDU, SESSİZ GEÇTİ’

Gözaltıların ardından aynı köyde başka bir düğün olduğunu ancak bu kez düğünün ‘sessiz’ geçtiğini anlatan Kolan, hedefin de sindirme politikası olduğunu söyledi: “Hafta sonu bir düğün vardı. İnsanlar bu kez neredeyse düğüne gitmemeye çalıştılar. Düğün sessiz bir havada geçti. Bu düğüne katılan sanatçı da gözaltına alınmıştı. Müzisyen bu kez şarkılarını seçerek söyledi. Bazı şarkıları korka korka söyledi. Bazı şarkılarını çalmasını istedik ama o çalmadı. Bu bir sindirme politikası. Bunda gözaltıların etkisi oldu.”

‘DEVLET KABULLENEMEDİĞİNİ SÖYLEDİ’

“30 yıldır bu şarkılar çalındı. Bir sorun olmadı, neden bu düğünde sorun oldu" ifadesini kullanan Kolan şöyle devam etti: “Çünkü bu düğün çok kalabalıktı. Çok ses getirdi bölgede. Hazmedemediler. Büyük bir Kürt topluluğu vardı. Buradaki büyük insanların yüzde 80’i ağalar, beyler hepsi düğüne katıldı. Devlet bunu hazmedemedi. Bu şekilde gözdağı vermek istediler. Devlet Eskişehir’de görkemli bir Kürt düğününün olmasını kabullenmedi. Kolluk kuvveti, ifadesini aldığı düğün sahiplerine, ’Düğün benim hoşuma gitmedi, kabullenemedim. Ben şehit vermişim, üç tane kurşun yemişim, böyle bir düğünü kabul edemem’ demişler." 

‘MADEM SUÇ BU ŞARKILARI YASAKLAYIN’

Gözaltına alınanların avukatları da yaşanan durumu 'saçmalık' olarak değerlendirdi: “Tekrara kaçan sorular vardı. Bu tarz müzik çalınmasının nedenini irdelemeye çalıştılar. Hukuki hiçbir değerlendirmesi yok. Çalınan müziğin bir örgütle ilişkilendirilmesinin hiçbir manası yok. Burada bir müzik çalınıyor. Örgüt propagandası yapılmıyor. Sanki bir suç işleniyormuş gibi bir hava yaratılarak insanların gözaltına alınması hukuki değil. Madem öyle, bu şarkılar yasaklansın. Yasaklanma kararı olmamasına rağmen bu şekilde insanları sindirmeye çalışıyorlar.” 

Müzisyenler ise olayla ilgili konuşmak istemediklerini belirtti.