Kürdistani İttifak'tan Halepçe anması: Çocuklarımızın bunu yaşamasına izin vermeyeceğiz

Kürdistani İttifak Çalışma Grubu, üzerinden 34 yıl geçen Halepçe Katliamı’nda hayatını kaybedenleri andı. Açıklamada kazanımların korunması için ulusal birliğin zaruri olduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Kürdistani İttifak Çalışması Grubu'nda yer alan partiler, 16 Mart 1988’de Halepçe'de 5 bini aşkın Kürdün ölmesiyle sonuçlanan katliama ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamanın Kürtçesini Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Türkçesini ise DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz okudu.

‘KÜRT HALKI ÖNEMLİ KAZANIMLAR ELDE ETTİ'

Halepçe Katliamı’nı ve Kürtlere yönelik bütün saldırıları soykırım olduğunu belirten Akdeniz, “Halkın kararlı mücadelesi karşısında bu katliamı yapanlar ve bu kara günün yaşanmasına sebep olanlar yenildiler. Özgürlük mücadelesi, baskı ve şiddet yöntemleriyle bir süre bastırılabilir ama tarih, bu mücadelenin engellenemeyeceğini bize göstermiştir. Êzidîlere yönelik katliamı gerçekleştiren DAİŞ çeteleri de bu gerçeği yaşayarak, Saddam ve Baas rejiminin yenilgisine ortak olmuştur. Bu deneyimlere rağmen, Rojava ve Güney Kürdistan’a yönelik işgalci saldırılarla ve Kürdistan dağlarında kimyasal silah kullanımıyla bu zihniyet varlığını sürdürmektedir. Kürt halkı bu saldırılara karşı emsalsiz mücadele ve direnişle çok önemli kazanımlar elde etmiştir. Bu kazanımları korumak için ulusal birliğin inşası zaruridir” şeklinde konuştu.

‘ANA ODAK ULUSAL ÇIKARLAR OLMALI'

Tüm Kürt parti, kurum ve kuruluşlara bu konudaki sorumluluklarını yerine getirme ve birlik olma çağrısında bulunan Akdeniz şunları söyledi:

“Ana odak noktamız ulusal çıkarlar olmalıdır. Elbette, biz Kürtler arasında doğal olarak ideolojik farklılıklar mevcut ama bu farklılıklar Kürdistan’ın çok renkliliğini temsil etmeli ve birliğin önünde engel teşkil etmemelidir. Şu anda gözlerimizin önünde hegemonik bir savaş yaşanıyor. Her zaman olduğu gibi bu savaşın mağdurları yine halktır. Bu savaşla insanların ölüm, göç, baskı ve şiddete maruz kalması bir kez daha bize, Kürdistan’da yaşanan katliamları hatırlatıyor. Tüm dünyada kalıcı ve onurlu barışın hakim olması umuduyla Halepçe Katliamı’nı bir kez daha kınıyor ve Halepçe Katliamı şehitlerini saygıyla anıyoruz. Halepçe’de son nefeslerini elma kokusuyla veren, top mermileriyle can veren çocuklar gibi çocuklarımızın bir kez daha bunu yaşamasına asla izin vermeyeceğiz.” (DUVAR)