Kur şoku endişesi aşıldı, Merkez Bankası rezerv artırıyor

Yerel seçimden sonra ‘TL’yi bırakacaklar, döviz kurları fırlayacak’ endişesiyle körüklenen yerlilerin döviz talebi seçimden sonra yerini satışa bıraktı.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

Yerel seçimler geride kaldı. Seçim öncesinde pompalanan TL’yi bırakacaklar, döviz artacak beklentileri yurtiçi yerleşiklerin hem bireysel hem de şirketler kanadında kendini sağlama almak için döviz talebini artırdı. Bu durum bankacıların yaptığı hesaba göre Merkez Bankası’nın bu talebi karşılayabilmek için bir ayda 20 milyar dolar döviz sattığını ortaya koydu. Pazar günü seçim yapıldı ve yeni hafta hem yurtiçi yerleşiklerin hem de Merkez Bankası’nın bambaşka pozisyonlanmasıyla geride kaldı.

YABANCI SON 1 YILDA 4.5 MİLYAR DOLAR GETİRDİ

Peki ne oldu? Pazartesi gününden itibaren öncelikle yurtiçi yerleşik bireysellerin döviz satışları yaşanmaya başladı. Hatta şirketlerde döviz satışı seçimden önce bile devreye girdi. Merkez Bankası’nın 21 Mart’ta yaptığı sürpriz politika faizi artışı sonrasında yabancı yatırımcılar ise TL varlıklara yeniden ilgi gösterdi. Merkez Bankası’nın 29 Mart’ı yani seçim öncesi haftayı ortaya koyan verilerine göre yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmış olarak 2.7 milyar dolar azaldı, bu gerilemenin yine parite etkisinden arındırılmış olarak 3 milyar doları ise şirketlerin satışından kaynaklandı. Döviz mevduatları 5 haftanın ardından ilk kez geriledi. Yerel seçim öncesi 6 haftada bireylerin döviz mevduatı 4.9 milyar dolar artış göstermişti.

Yerlilerin tavrı buyken geçen hafta yabancı yatırımcı ise hem hissede hem de tahvilde yeniden net alıcı oldu. Bir haftada 378.2 milyon dolar alım yapan yabancı yatırımcının son 1 yılda TL varlıklara net girişi 4.5 milyar doları aştı.

BİREYLER HAFTAYA DÖVİZ SATIŞIYLA BAŞLADI

Yeni haftada ise hem yerli hem de yabancı yatırımcı TL varlıklara daha yoğun ilgi gösterdi. Pazartesiden itibaren bankacılık sektörü kaynaklarının verdiği bilgiye göre bireysel döviz satışları yoğunlaştı. Bu satışlarda hem yaklaşan Ramazan Bayramı'nın etkisi var hem de seçim sonrasında kurda fırlama olacak beklentisinin geride kalmasının. Bireysel döviz satışları hafta boyu sürerken dolar/TL bu hafta yüzde 1,2 geriledi ki uzunca bir süredir dolar/TL’de bir düşüş yaşanmıyor. Bunun yanı sıra yabancı yatırımcıların hisse ve tahvile ilgisinin arttığı da bankacılık sektörü kaynaklarının verdiği bilgiler arasında. Özellikle bu hafta borsada bankacılık ve holdingler endeksindeki ivmelenme de bunun bir işareti olarak görülüyor.

Merkez Bankası toplam rezervleri ise geçen hafta 0.7 milyar dolar düşerek 123.1 milyar dolara gerilerken sadece döviz rezervleri 1.9 milyar dolar geriledi. Altın rezervlerinin dolar cinsi değerinin fiyat artışıyla 1.5 milyar dolar kadar yükselmesi toplam brüt rezervlerdeki düşüşü sınırladı.

REZERVLER SALI VE ÇARŞAMBA 1.4’ER MİLYAR DOLAR YÜKSELDİ

Bu haftanın ilk üç gününde ise bankacılık sektörünün yaptığı hesaplamalara göre ekonomi politikalarında önemli bir değişiklik gözlenmese de rezervlerde bir toparlanma görüldü. Hesaplar pazartesi 0.5 milyar dolar düşen net rezervlerin salı ve çarşamba günü 1.4’er milyar dolar yükseldiği hesaplanıyor. Yani 2.3 milyar dolarlık bir artış haftanın ilk üç gününde yaşandı.

Bankacılık sektörü kaynaklarının verdiği bilgiye göre yerel seçimler sonrasında TL’de önemli bir değer kaybı olabileceği beklentisi bireylerin döviz mevduatlarını artırmasına neden olurken, yurtdışı yatırımcılar pozisyonlarının bir kısmını kapatarak dövize geçti. Bu döviz talebini Merkez Bankası karşıladı. Kaynaklar, TL faizlerin cazip seviyesi yerel seçimler sonrasında bireylerin kısmen TL’ye geçmesine neden olurken, yurtdışı yatırımcıların, verilen pozitif ekonomi politikası mesajları sonrasında swap piyasasında TL’nin sağladığı yüksek faizden faydalanmak için giriş yaptığını kaydetti. Dövizden TL’ye dönen tutarlar ise Merkez Bankası’nda rezerv artışı olarak yansıyor.