Online Kadın Filmleri Festivali başladı: Pandemi festivalin sınırlarını kaldırdı

23. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, online platformda sinemaseverler ile buluştu. Açılışta konuşan oyuncu Yetkin Dikinciler, “Hangi kentte, hangi ülkede olursanız olun, festival bu kez size bir dokunuş kadar yakın. Sinemada film izleyeceğimiz günlerin gelmesini istiyoruz; ama pandemi de festivalin sınırlarını kaldırıverdi” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- 23. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, "evde kaldık" sloganıyla online platformda sinemaseverlere kapılarını açtı. Oyuncular Yetkin Dikinciler ve Ece Dizdar’ın sunuculuğunu yaptığı gecede açılışı, festivalin Onursal Genel Başkanı Türkan Şoray yaptı. Geceye Nükhet Duru ve Feryal Öney, şarkılarıyla katıldı. Açılışta konuşan Yetkin Dikinciler, “Hangi kentte, hangi ülkede olursanız olun, festival bu kez size bir dokunuş kadar yakın. Elbette bu günlerin çabuk geçmesini ve sinemada film izleyeceğimiz günlerin gelmesini istiyoruz, ama her sorunun bize açtığı bir yeni kapı da oluyor, pandemi de festivalin sınırlarını kaldırıverdi" dedi.

Açılışta, Kültür Bakanı Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, Çankaya Belediyesi Başkanı Alper Taşdelen, Yenimahalle Belediyesi Başkanı Fethi Yaşar ve Mareliber’den Deniz Şengenç’in mesajları yayınlandı. Geceye, İrlanda Büyükelçisi ve İsviçre Büyükelçiliği de katkı sundu.

TEMA ÖDÜLÜ ÇALIŞMAK ZORUNDA OLAN TÜM KADINLARA

Gecede Onur Ödülü, Oyuncu Nebahat Çehre ve eğitmen ve yönetmen Şahika Tekand'a verildi. Bilge Olgaç Başarı Ödüllerini, senarist, yapımcı, yönetmen Handan İpekçi, yapımcı Sevil Demirci ve Senarist, Yönetmen, Yazar Işıl Özgentürk aldı. Gecede konuşan Sevil Demirci, "Bilge Olgaç Ödülü’nü almak onur verici. Özgürce film yapacağımız günler diliyorum” dedi.

Bilge Olgaç Ödülü’nün bir diğer sahibi Işın Özgentürk de video mesajıyla geceye katıldı. Özgentürk, "Bilge Olgaç’a adanmış olan bir ödülü aldım. Bilge ve bütün kız kardeşlerim adına hepinize teşekkür ediyorum ve bunu daha adil bir dünya olması için mücadele eden bütün kız kardeşlerime adamak istiyorum” diye konuştu.

Genç Cadı Oyuncu Ödülü, oyuncu Cemre Ebuzziya’nın oldu. Ebuzziya, canlı yayına bağlanarak “Kadınların seslerine sahip çıkan güçlü kadınlardan bir ödül aldım. Artık genç cadıyım, bu dönemde ilaç gibi geldi” ifadelerine yer verdi. Tema ödülü ise evde kalan, evde kalamayıp çalışmak zorunda olan tüm kadınlara verildi.

31 ÜLKEDEN 76 FİLM YER ALDI

Gecede, 31 ülkeden 76 filmin yer aldığı seçkiden uzun metraj, belgeseller, kısa filmler ve canlandırma filmleri tanıtıldı. Festivalin her yıl “Her biri ayrı renk” başlığıyla yeni filmlerin bir araya geldiği yarışmalı bölümünde on film yer aldı. Son iki yıldır yer verilen "Yersiz Yurtsuz" bölümü göçmenliğe vurgu yapılan bir seçki bölümü olarak sunulurken, açılışta bu yıla özel "Evde Kalamayanlar", "Evde ve Sokakta" bölümleri ile "Olay Yeri Aile", "Pembesiz Mavisiz", "Arafta", "Kabuğunu Kırmak", "Erkekliğin İdeolojik Aygıtları", "Afrika", "İrlanda" bölümlerinin tanıtımlarına yer verildi.

FESTİVAL ATÖLYELERİ VE ETKİNLİKLERİ YAPILDI

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, dünyanın birçok yerinden oluşturduğu film seçkisinin yanı sıra her yıl atölye ve etkinliklerle de öne çıkıyor. Bu yıl da açılışta, festivalin atölye ve etkinliklerine değinildi. Bu yıl düzenlenen atölye ve etkinlikler arasında yoga ve hareket atölyesi, çocuklarla felsefe, çocuklarla film çözümlemesi, yaratıcı yazarlık atölyeleri yer aldı. Yetişkinler için ise, Sanatla Terapi, Hafıza Mekânları, korona günlerinde kadına yönelik şiddet ve hukuk, çocuk istismarı, müzik ve film ilişkisi üzerine atölyeler yapıldı.