Kuzeyden güneye, doğudan batıya Türkiye’nin kış festivalleri

Türkiye’de karın yüzünü göstermesiyle kış festivalleri de hız aldı. Kuzeyden güneye, doğudan batıya; soğuk günlerde içinizi ısıtacak festivalleri sizler için derledik. Birbirinden renkli bu festivallerin içinden kendinize en uygununu bulacağınıza eminiz.

Google Haberlere Abone ol

Serpil Kurtay

DUVAR- Türkiye’de kış aylarında yapılan festivallerden en ilgi çekici ve en renkli görüntüler şüphesiz Karadeniz’de yaşanıyor. Ayder Kar Şenlikleri ve özellikle Petranboard Kar Şenliği, doğal güzellikleriyle ünlü Karadeniz’i kışın da turizmin ilgi odağı haline geliyor.

AYDER KAR ŞENLİKLERİ 

Bu yıl 13.’sü düzenlenecek olan Ayder Kar Şenlikleri’ni aslında çoğu kişi Ayder Kardan Adam Şenlikleri olarak hatırlayacaktır. Zira Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası’nda 2007 yılında bu isimle düzenlenmeye başlamıştı. Sonradan isim değişikliğine giden şenlik, bu yıl 24 ve 26 Ocak 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Çamlıhemşin Doğa Sporlar Kulübü’nün organize ettiği festivalde, yeteneğine güvenenler kardan adamlarını yaparak yarışmaya katılıyor. Rafting botlarıyla karda kayma gibi daha nice yarışma, konserler, DJ performansları ve tabii ki Karadeniz’in olmazsa olmazı tulum sesiyle tepilen horonlar sizi bekliyor.

Ayder...

PETRAN KAR ŞENLİKLERİ

Rize’nin İkizdere İlçesi’nde her yıl yapılan Petran Kar Şenliği’nin de bu yıl 13.’sü düzenlenecek. İkizdere ilçesinin 2 bin rakımlı eski adı Petran olan Meşeköy’de, 9 Şubat 2020 Pazar günü düzenlenecek olan şenlik, yabancı snowboardcuların da oldukça ilgisini çekiyor. Bu şenlikte, kimisinin “lazboard” kimisinin de “Petranboard” adanı verdiği tahtalarla kayarak yarışlar yapılıyor. Bu ilginç spor, Kaçkar Dağları’na gelen sporcuların helikopterli kayak (heliski) yapmaya başlamasıyla tekrar canlanmış. Snowboard’ları görünce, yüzlerce yıl önce atalarının karda ulaşım için kullandıkları tahtaları hatırlayan Petran köylüleri, o tahtaları yeniden gün yüzüne çıkarırlar. Köydeki yaşlısından gencine herkes tekrar bu tahtalarla kaymaya başlar.13 yıl önce de festival düzenleme fikri doğar ve 250 metrelik uzunluktaki dik yamaçta kayak yarışları düzenlenir. Köydeki bu kayış tarzını duyan ünlü bir snowboardcu Jeremy Jones’in köye gelmesiyle de, bu tahta ve şenlik bütün dünyaya yayılır.

Kayakta kullanılan üzme isimli tahta, yükseklerde yetişen bir tür çam ağacından yapılıyor. 1 cm kalınlığındaki tahtanın yapımı için budaksız ağaçlar seçiliyor. Tahtanın eni 30-35, boyu 150-160 cm’yi buluyor. İnsanların sağa ve sola dönüşlerine yardımcı olan, tahtaya yön veren sopanın yapımında da fındık ağacı kullanılıyor. Bu sopanın boyu kişinin boyuna göre belirleniyor.

DATÇA BADEM ÇİÇEĞİ FESTİVALİ

“Çiçek gibi festival” sloganıyla yapılan Datça Badem Çiçeği Festivali, badem ağaçlarının çiçeklendiği günlerde düzenleniyor. Bu yıl 7-9 Şubat 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalde, birçok farklı etkinlik yer alıyor ve Datça’nın yerelden evrensele uzanan kültür-sanat iklimi fazlasıyla hissediliyor. Üç gün boyunca bademle yapılmış çeşitli lezzetleri tadabilir, atölye çalışmalarına katılabilir, konserler ve dans gösterileriyle eğlenceye doyabilirsiniz. Ayrıca panayır alanında kurulan yöresel tat ve ürünlerin satılacağı tezgâhlardan da dilediğiniz gibi alışveriş yapabilirsiniz. Festival hakkında detaylı bilgiye www.datcafestival.com internet adresinden ulaşabilirsiniz.

WHİTEFEST ULUDAĞ 

İsminden de anlaşılacağı üzere Uludağ’da beş senedir düzenlenen Whitefest, daha çok üniversite öğrencilerinin ilgisini çekiyor. Bu yıl, 2-6 Şubat, 6-9 Şubat ve 9-13 Şubat tarihleri arasında üç ayrı dönemde gerçekleştirilecek festivalde, canlı konserler, kayak sporları ve DJ gösterilerinin aralarında bulunduğu 60 etkinlik mevcut. Beş farklı sahnenin kurulacağı festival, 24 şehir, 90 üniversite, 164 kampüsten 12.000’den fazla üniversite öğrencisini ve 400 aktif satış temsilcisini bir araya getiriyor. Ücretli olan etkinlikte kimlerin sahne alacağına, konaklama, ulaşım ve katılım fiyat bilgilerine www.uludagfestivali.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Whitefest festivalinden...

CORPORATE WEEKEND 

Dokuz yıldır düzenlenen Yapı Kredi Corporate Weekend, Whitefest’in hemen arkasından 14-16 Şubat 2020 tarihleri arasında Uludağ’da düzenleniyor. Dokuz senedir düzenlenen bu festivali bir öncekinden ayıran en önemli özellik, öğrencilere değil, kurumsal profesyonellere yönelik olması. Aynı zamanda kayak tatiliyle birleştirilen etkinlikte Athena, Alya, Bengü Beker’in konserleri, DJ performansları, çeşitli partiler ve aktiviteler yapılacak.

İSTANBUL'DA SANAT FESTİVALLERİ

İstanbul’un en dikkat çeken kış ayı organizasyonu, Kadıköy Kış Sanat Festivali... Kadıköy Belediyesi ve Türkiye Gençlik Akademisi’nin desteğiyle sanatla sosyal sorumluluğu birleştiren Kadıköy Kış Sanat Festivali’nin bu sene dördüncüsü düzenlenecek. 8-9 Şubat 2020 tarihinde yapılması planlanan festival kapsamında konserler, söyleşiler, tiyatro oyunları, dans ve el sanatları atölyeleri gerçekleştiriliyor. Ayrıca iki gün boyunca pazar alanı kuruluyor ve çeşitli ürünler satılıyor.

DİĞER FESTİVALLER

Yerel üreticiye destek olması sebebiyle başlatılan ve nergis çiçeğinin tanıtıldığı Karaburun Nergis Festivali, 26 Ocak 2020 tarihinde İzmir’in Karaburun ilçesinde yapılacak. Aynı zamanda ocak ayında Çambaşı Kar Festivali, 11. Geleneksel Beypazarı Kızak Şenliği ve 4. Saklıkent Kar Festivali organize edilirken; şubat ayında düzenlenmesi planlanan festivaller şöyle: Abant Kış Uçuşları Festivali, Çorlu Kitap Fuarı, Üsküdar Kitap Fuarı, Ankara Kitap Fuarı, Karadeniz Kitap Fuarı, 5. Muş Kar Festivali, Sivrihisar Dövme Sucuk Festivali, Bakırköy Sahaf Festivali, Ataşehir Belediyesi Tiyatro Festivali, Coffex İstanbul, İzmir Uluslararası Kukla Günleri. Her ne kadar kış ayı olmasa da martta, 6. Sarıkamış Kış Oyunları Festivali, 6. Akasya Kar Festivali, 4. Hakkari Kar Festivali, 2. Alanya Akdağ Kayak Festivali, 8. Uluslararası Çıldır Göl Festivali düzenlenecek.