Kayıp Klimt 22 yıl sonra aynı galeride bulundu!

İtalya'da 22 yıl önce bir galeriden çalınan Klimt tablosunun, aynı galerinin duvarına gizlenmiş halde bulunduğu sanılıyor. Üst üste iki porteyi içerdiği için 'duble Klimt' olarak bilinen tabloyu, binadaki sarmaşıkları temizleyen işçiler buldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalyan polisi, Avusturyalı ressam Gustav Klimt'in imzasını taşıyan bir tablonun, 1997 yılında çalındığı galerinin bir duvarına gizlenmiş halde bulunmuş olabileceğini açıkladı. Tablo, galerinin dış cephesindeki sarmaşıkların temizlendiği sırada bulundu.

Genç bir kadının portresi olan 1917 tarihli tablo, kuzey kenti Piacenza'daki Ricci Oddi Galerisi'nden 1997 yılında çalınmıştı. Polis bu dönem yaptığı açıklamada, tablonun bir olta ile galerinin çatısından çıkarılmış olabileceğini açıklamıştı. Bir ay sonra tablonun bir kopyasının bir siyasetçiye gönderilmesi de bu dönemde gizem yaratmıştı.

Galerinin dış cephesindeki sarmaşıkları temizleyen işçilerse dün şaşırtıcı bir durumla karşılaştı. Bir duvarın içinde çatıya açılan küçük bir kapı, kapının ardında da içinde kayıp Klimt tablosunun bulunduğu bir çöp torbası vardı.

İtalyan polisi tablonun gerçekliğinin teyit edilmesi için uzmanlara başvururken, Piacenza Belediyesi'nin kültür dairesi başkanı Jonathan Papamarengh "Bu inanılmaz" dedi. Orijinal tablonun 22 yıl boyunca çalındığı galerinin duvarında durduğuna inanmanın zor olduğunu, binanın soygundan sonra dikkatle incelendiğini söyleyen Papamarengh, "Tablonun durumu çok iyi" diye konuştu.

TEK 'DUBLE KLIMT'

Söz konusu tablo, İtalya'da kayıp olan en değerli ikinci eserdi. Tablonun çalınmasından kısa süre önce, Klimt'in portreyi bir başka portrenin üzerine resmettiği ortaya çıkmıştı. Alttaki portrenin 1912'den bu yana görülmemiş olması sanat dünyasını heyecanlandırmış; çalınan tablo bilinen tek 'duble Klimt olarak tarihe geçmişti.,

İtalya'nın en değerli kayıp sanat eserleri listesinin ilk sırasındaysa, 1919 yılında Sicilya'da bir kiliseden çalınan bir Caravaggio tablosu bulunuyor. (DIŞ HABERLER)