Trans cinayetlerine karşı müzik ile bir arada: shelTer

Satışlarından elde edilen tüm gelirin Eylül Cansın Trans Misafirhanesi’ne aktarılacağı “shelTer (sığınak)” albümü, bandcamp üzerinden bugün ön satışta! Misafirhane, ismini 2015 yılında 23 yaşındayken intihar eden trans kadın Eylül Cansın’dan alıyor…

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uzun yıllardır İstanbul müzik sahnesinde yer alan Ece Özel ve Umut Kahya, ‘arada kalmış müzikleri yayınlama’ amacıyla Müstesna Records isimli plak şirketini kurduklarını müjdelemişlerdi. 1995-2006 yılları arasında üretilen işleri kapsayan “Etnik Sentetik” albümünden sonra, Müstesna Records’tan oldukça keyifli yeni bir albümün haberi geldi: “shelTer”.

Satışlarından elde edilen tüm gelirin Eylül Cansın Trans Misafirhanesi’ne aktarılacağı shelTer, bandcamp üzerinden bugün Müstesna Records tarafından ön satışa sunuldu. Misafirhane, ismini 2015 yılında 23 yaşındayken intihar eden trans kadın Eylül Cansın’dan alıyor. Cansın’ın, intihar etmeden önce çektiği videoda söylediği “Çalışmak istedim ama izin vermediler. Artık daha fazla dayanamıyorum” sözleri, trans bireylerin toplumun ve devletin sistematik nefretine maruz bırakıldığını bir kez daha göstermişti.

PROJENİN AMACI MİSAFİRHANENİN TAŞINMASINA VE MİSAFİRLERİ GÜÇLENDİRECEK POLİTİKALARA DESTEK OLMAK

İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nce kurulan Eylül Cansın Trans Misafirhanesi’nde göçmenlik deneyimi yaşayan trans bireylere de ev olmuştu. shelTer albümünden elde edilecek gelirin, alt yapı ve güvenlik sorunları nedeniyle şu an tahliye edilme sürecinde olan misafirhanenin hem taşınma, hem de misafirlerini güçlendirecek politikalar ortaya koyma sürecini maddi olarak desteklemesi amaçlanıyor.

TÜRKİYE AVRUPA’NIN EN ÇOK TRANS CİNAYETLERİ İŞLENEN ÜLKESİ

Trans cinayetlerinde Avrupa’da 1’inci, dünyada ise 9’uncu ülke olan Türkiye’de gerçekleştirilen bu projeye, trans cinayetleri ve intiharlarının politik olduğuna dair ulusal ve uluslararası farkındalık yaratılması için yerli ve yabancı underground müzik sahnesinden birçok isim katıldı. Bir toplama albüm olan shelTer, minimal ritimlerle sizi dans ettirecek, karanlık sesler ve sert tınılarla kozmik bir yolculuğa çıkacağınız 25 parçayı bir araya getiriyor!

Bandcamp üzerinden şimdilik ön satışta olan fakat 7-10 gün içerisinde tüm şarkılarına ulaşabileceğiniz albümün linkini de buraya bırakıyorum…

Albüm projesini Umut Kahya şöyle anlattı: “Ece (Özel) ile ‘nefret suçu ve trans cinayetleri konusunda kendi alanımızda bir şey yapabilir miyiz?’ diye tartıştık. Sanırım mayıs-haziran aylarıydı. Daha sonra tanıdığımız sanatçılara ‘projede yer almak isterler mi?’ diye sorduk. Konuştuğumuz neredeyse herkesten olumlu yanıt aldık. Misafirhane şu an maalesef kapandı ve tahliye sürecinde kalan misafirlerin yeni bir yer bulmalarına, kira, tamirat gibi giderlerini karşılamada katkıda bulunacağız.”

LANSMAN PARTİSİ BU AKŞAM!

Müstesna Records projesini Umut Kahya ile birlikte yürüten Ece Özel, ‘LGBTİ+’ların İstanbul’daki müzik sahnesi ve gece hayatında çok önemli bir yere sahip olduklarını fakat bu yer için sürekli mücadele etmelerinin gerektiğini’ söyledi. Özel’e göre, ‘hatta zaman zaman bu mücadelenin sıfırdan tekrarlanması gerekiyor.’ Neredeyse 10 yıldır İstanbul müzik sahnesinde olan Ece’den ‘bugünün

durumunu geçmişle kıyaslamasını rica ettiğimde ise şu cevabı alıyorum: “Geçmişten bugüne değişen çok fazla şey var tabii ki, yeni neslin tüm bu duruma bakışı daha farklı, zaten dünya farklı… Ama hala anlaşılması gereken temel şeyler var.”

shelTer’ın lansman partisi ise bu akşam 22.30’da Sumahan’da gerçekleşecek. Barış K, Ece Özel, Umut Kahya, Mr. Sür, Q-BRA’nın dj kabininde olacağı, Houschyar ve Fluctuosa’nın ise live konser verecekleri gecede ışıltılı bir Cake Mosque performansı da sizleri bekliyor olacak! Ayrıca, Ömer Tevfik Erten’in çektiği “Misafir*hane – Bir Vardım Bir Yoktum” isimli, şiddete maruz kalarak misafirhaneye sığınan trans bireylerin ve trans dayanışmasının aktarıldığı kısa belgesel filmi de gösterilecek.

Elde edilecek tüm gelirinin de misafirhaneye bağışlanacağı etkinliğe buradan bilet alabilirsiniz!