Hayat Erkanal son yolculuğuna uğurlandı

Limantepe Su Altı Kazı Heyeti Başkanı Prof. Hayat Erkanal, Çeşmealtı Güvendik Mezarlığı'na defnedildi. Akademisyenler öğrencileri cenaze töreninde konuşmalar yaptı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşamını yitiren Urla Limantepe Su Altı Kazı Heyeti Başkanı Prof. Hayat Erkanal son yolculuğuna uğurlandı. 79 yaşında hayatını kaybeden Erkanal, 12 Haziran’da dalış yaparken geçirdiği kalp krizi sonucu hastaneye kaldırılmıştı.

Uzun yıllar Urla Limantepe Antik Kenti Başkanlığı’nı sürdüren Erkanal için Ankara Üniversitesi, Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKÜSAM)’ da düzenlenen törende, eşi Armağan Erkanal ve yakınları taziyeleri kabul etti. ANKÜSAM’da yapılan törenden sonra Urla İskele Camii’nde Hayat Erkanal için cenaze namazı kılındı. Cenaze törenine yakınları, Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş, sanatçı Salih Güney, çok sayıda akademisyen ve öğrencileri katıldı.

BİZ ÖĞRENCİLERİ HAYU HOCA'YA VEDA EDİYORUZ

Hayat Erkanal’ın son doktora öğrencisi İrfan Tuğcu törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Cumhuriyetin ulu çınarlarından olan Ankara Üniversitesi, kökleri çok derine giden bir üniversitedir. Bu köklerden bir tanesi hocamız Hayat Erkanal'dır. Hoca, bu ulu çınarda 36 ayrı filiz vermiştir. Bu 36 ayrı filiz, bugün Türkiye'nin farklı üniversitelerinde, her biri farklı birer hoca ve birer çınardır. Ankara Üniversitesi bugün bu ulu köküne kısa ama sadece fiziki olarak veda ediyor ve sonsuzluğa gönderiyor. Biz öğrencileri Hayu Hoca'ya, Hayu'ya veda ediyoruz. Bugün belki de bu vedaların en acısı kendisi de ulu bir çınar olan çok sevgili hocamız Armağan Erkanal'a ait. O da bebeğine veda ediyor. Türkiye Cumhuriyeti ve bilim dünyası ise Prof. Dr. Hayat Erkanal'a veda ediyor."

ÖNCE İNSANLARIN ÇIKARINI ÖNDE TUT

Erkanal’ın kendilerine üç şeyi miras bıraktığını dile getiren Tuğcu, "Bunlardan ilki ahlaklı olmak ve yaptığımız işi çok sevmek. Emin ol hocam, bugüne kadar yaptığımız işi çok sevdik ve senin ahlakını aldık. O ahlakla da devam edeceğiz. Bize en büyük miraslarından bir tanesi ise doğayı, hayvanları ve insanları sevmek. Sana söz veriyoruz hocam. Bugüne kadar doğayı, hayvanları ve insanları çok sevdik; Bundan sonra da çok seveceğiz. Bize hep şunu söyledin: 'Eğer bir çıkar söz konusuysa önce insanların çıkarını önde tut. Sonra ülkenin çıkarını ve en son da kendi çıkarınızı önde tut'. Ruhun şad olsun…"

KEDİLERİ CANI KADAR SEVERDİ

Törende söz alan ANKÜSAM Müdürü Vasıf Şahoğlu, Hayat Erkanal ile ilk tanışmasının 1991 yılı sonlarında olduğunu söyledi. Üniversiteye girdiği andan itibaren kazılara gitmek istediğini ama nasıl gideceği konusunda bir fikri olmadığını ifade eden Şahoğlu, hocası Erkanal'ı şu sözlerle anlattı: "Derslerim de çok parlak değildi açıkçası. Sonunda Hayat Hoca'nın kazısına gitmeye karar verdim. Hocaya bunu nasıl söyleyeceğimi düşünüyordum ki bir gün okul çıkışında tüm cesaretimi toplayarak önünü kestim. 'Ben sizin kazınıza gelmek istiyorum' dedim. Bana kazıya götürdüğü öğrencilerin derslerinin çok iyi olması, çok iyi İngilizce bilmeleri ve çok iyi daktilo yazmaları gerektiğini söyleyerek 3 tane koşul saydı. Zaten ikisini biliyordum ama derslerim çok parlak değildi. Bu konuşmanın üzerine kendimi derslerime verdim. Bu şekilde kazıya gelmemi kabul etti ve hocamla 27 yıllık yolculuğumuzda bu şekilde başlamış oldu. Hayat Bey hayatımda gördüğüm en güçlü insandı Hayal edip yapamadığı hiçbir şey yoktu. Denize aşıktı. İnanılmaz vizyonu sayesinde ülkemizde özellikle deniz arkeolojisi alanında çok boyutlu araştırmalar yapıldı. Hayat Hoca'nın hayvan ve bitkilere sevgisi inanılmazdı. Özellikle kedileri canı kadar severdi. Hep bir kedi kitabı yazmak istedi ama ömrü yetmedi. Hayat Hoca'nın hayalleri ve hedefleri hep bizimle olacak."

SIRA DIŞI İNSANLARDAN BİRİSİYDİ

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Erkan İbiş; yaşamı değerli kılmanın önemine değinerek, "Bugün hepimizin acısı çok büyük. Bugün hepimiz hüzünlüyüz yastayız, kaybımız büyük. Dil-Tarih Fakültesi olarak, Ankara Üniversitesi olarak, bilim dünyası ve arkeoloji dünyası olarak büyük. Aslında insanlık olarak büyük! Yaşam, başı ve sonu sırlarla dolu bir süreç. Ancak yaşamı anlamlandırmak gerçekten çok kıymetli. Hayat Hoca da acıyla beraber gururu da birlikte yaşadığımız sıra dışı insanlardan birisiydi" diye konuştu.

Erkanal’ın cenazesi Çeşmealtı Güvendik Mezarlığı'na defnedildi.

HAYAT ERKANAL’IN ÖZ GEÇMİŞİ

1940 yılında İzmir’de doğan Erkanal, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Kürsüsü’nden 1964’de mezun oldu. 1963- 1964' de Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde çeşitli görevlerde çalışan Erkanal, 1979’da profesör oldu. Ankara Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanlığı da yapan Erkanal, kariyeri boyunca pek çok araştırma kazısına katıldı. Türkiye 'deki birçok kazı çalışmasına katılan ve 'duayen' olarak bilinen Erkanal, Urla Limantepe'de Türkiye'nin ilk su altı kazısını başlatarak farklı tarihi projelere destek verdi.

Prof. Hayat Erkanal hayatını kaybettiProf. Hayat Erkanal hayatını kaybetti

Limantepe Kazı Başkanı Hayat Erkanal kalp krizi geçirdiLimantepe Kazı Başkanı Hayat Erkanal kalp krizi geçirdi