Prof. Hayat Erkanal hayatını kaybetti

Türkiye'nin en önemli su altı arkeologlarından biri olan Prof. Dr. Hayat Erkenal yaşamını yitirdi. Erkenal, Urla Limantepe Su Altı Kazı Heyeti'nin başkanıydı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir'in Urla ilçesindeki Limantepe Su Altı Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal 79 yaşında hayatını kaybetti. Erkanal, 12 Haziran 2019'da dalış yaparken geçirdiği kalp krizi sonucu Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılmış ve tedavi altına alınmıştı.

EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuncay Göksel, 1,5 aydır hastanenin yoğun bakım servisinde tedavi gören Erkanal'ı saat 11.45'de kaybettiklerini söyledi. Göksel hastanın tedavisinin solunum cihazıyla yapıldığını ve ölüm sebebinin solunum yetmezliğinin ilerlemesi olduğunu belirtti.

Türkiye'deki bir çok kazı çalışmasına katılan Erkanal, Urla Limantepe'de Türkiye'nin ilk su altı kazısını başlatmıştı. Farklı tarihi projelere destek veren Erkanal'ın Urla'da başlattığı kazı, kazı dünyasının en önemli 10 su altı kazısı arasına girmişti.

1940 yılında İzmir'de doğan Erkanal, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Kürsüsü'nden 1964'de mezun oldu. 1963-1964'de Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde çeşitli görevlerde çalışan Erkanal, 1979'da profesör oldu. Ankara Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanlığı da yapan Erkanal, kariyeri boyunca pek çok araştırma kazısına katıldı. (İZMİR/AA)