Hospodi: Doğu Ortodoks Litürjisinde ikinci perde

Polonyalı black metal grubu Batushka, yeni albümü Hospodi ile litürjiyi güncel müziğe taşımaya devam ediyor. Ed Sheeran, içinde 50 Cent ve Eminem’in olduğu albümünü yayınladı. Yeni çıkan albümleri Yerin Kulağı’nda derledik.

Google Haberlere Abone ol

Yerin Kulağı’nda bu hafta Batushka, Ed Sheeran ve Alluminogeni yeni albümleriyle; Opeth ve Bonobo yeni teklileriyle yer alıyor.

Batushka

Şarkılarının lirikal yapısını Doğu Ortodoks Litürjisi* üzerine kuran Leh black metal grubu Batushka, ikinci stüdyo albümü “Hospodi” ile dinleyicileriyle buluştu. 2015’te kurulan ve ilk albümü “Litourgiya” metal camiasında dikkat çeken grup geçtiğimiz yıl dağılmış ve kısa bir süre yeniden birleşmişti. 51 dakika süren 10 şarkılık albüm, Batushka’nın yine kendine has müziğini sürdürdüğü bir çalışma olarak kayıtlara geçti.

Ed Sheeran

İngiltereli popçu Ed Sheeran, birçok ünlü müzisyenle beraber kaydettiği yeni albümü “No. 6 Collaborations Project”i dinlemeye sundu. Sheeran albümünde aralarında Eminem, 50 Cent, Justin Bieber, Skrillex ve Bruno Mars gibi dünyaca ünlü şarkıcılarla düet yaptı. 15 şarkıdan oluşan ve 49 dakika süren albüm, Sheeran’ın yedinci stüdyo albümü olma özelliğini taşıyor. Şarkıcı, albümde Travis Scott ile beraber kaydettiği “Antisocial” isimli şarkıya çektiği video klibi de Youtube’dan yayınladı.

Bonobo

Elektronika tarzının ileri gelen müzisyenlerinden Bonobo, “Linked” isimli yeni bir tekli yayınladı. İngiltereli DJ’in 6 dakikalık şarkısı bu yıl yayınlanan ikinci teklisi oldu.

Alluminogeni

1970’te Torino’da kurulan İtalyan progresif rock üçlüsü Alluminogeni, “Metasifico” adlı albümünü yayınladı. 1970’te yayınladığı tek albüm yayınladıktan sonra dağılan grup, 1993’te bir araya gelmiş ve iki albüm daha çıkarmıştı. Yeni albümde 1970’teki kuruculardan Patrizio Alluminio ve Daniele Ostorero’nun yanı sıra, grupta bir dönem gitar çalan Guido Maccario da bulunuyor. “Metafisico” 47 dakika süren 10 şarkıdan oluşuyor.

Opeth

Geçtiğimiz hafta ülkemizde konser veren İsveçli progresif rock/metal grubu Opeth, önümüzdeki haftalarda yayınlayacağı albümden yeni bir tadımlık sundu. Opeth, 8 dakikayı aşan yeni teklisini “Hjärtat Vet Vat Handen Gör” ismiyle İsveççe, “Heart In Hand” ismiyle de İngilizce olarak dinlemeye sundu. Şarkı, grubun ilk yıllarındaki black/death metal çizgisinden uzaklaşarak progresif müziğe geçişinin devam ettiğini gösteriyor.

*Litürji, özellikle Hristiyanlıkta, halka açık dinî ibadetlerin nasıl yapılacağını belirleyen formlar bütünüdür. Bu formlara uygun olarak düzenlenmiş ayinlere de litürji denir. Litürji sözcüğü özel isim olarak özellikle Ortodoks Kilisesindeki Efkaristiya anlamında kullanılır.