İzmir'de, 'Türkiye’de Fotoğrafın Resmi' söyleşisi gerçekleştirildi

İzmir'de, Özcan Yurdalan'ın katılımıyla “Türkiye’de Fotoğrafın Resmi (1978-2018)" söyleşisi yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - "Kültür İçin Alan"ın destekleriyle, İzmir’de bağımsız sanat inisiyatifi olan No 238’in gerçekleştirdiği proje kapsamında, İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde bir söyleşi gerçekleştirildi.

Türkiye’de belgesel fotoğraf alanında çalışmalar yapan Özcan Yurdalan, “Türkiye’de Fotoğrafın Resmi (1978-2018)" başlığı ile katıldığı söyleşi de, Türkiye’de fotoğraf ve fotoğrafçılığın son 40 yılına kendi perspektifinden mercek tutmaya çalıştı.

Yurdalan, fotoğrafın “itiraz ve muhalefet dili” olarak gelişmesindeki toplumsal etmenleri değerlendirerek; siyasal süreçlerin fotoğraf ortamını belirleyişini ele aldı, teknolojinin ve ulaşılabilirliğin getirdiği yeni medya olanakları çerçevesinde günümüz fotoğrafçılığına bir bakış gerçekleştirdi. Fotoğrafı sadece bir sanat alanı ya da biçim ve üslûp meselesi olarak ele almaktan çok, 80’lerin etkisiyle biçimlenmiş günümüz popüler fotoğrafçılık zihniyetini tartışmaya açtı.

Proje kapsamında, Özcan Yurdalan, görsel hikaye anlatıcılığı üzerine bir atölye çalışması düzenleyerek katılımcı fotoğrafçılarla belgesel fotoğraf üzerine bir workshop gerçekleştirdi.

İki gün süren bu çalışmaların ardından, 13-14 Haziran tarihlerinde sanatçı Orhan Cem Çetin’in katılacağı söyleşi ve atölye çalışması, Eylül ayında ise sanatçı Sevim Sancaktar'ın söyleşi/atölye çalışmasının yapılacağını duyuran No 238 inisiyatifinden Sinan Kılıç, bir sergi ve kitap çalışmasının da yer alacağı genel proje sürecinin Kasım ayına kadar devam edeceğini belirtti. (DUVAR)