İzmir’de tiyatro var!

İzmir Devlet Tiyatrosu, bu sene Konak ve Urla sahnesinin yanında, yeniden inşa edilen Karşıyaka Sahnesi ve Bornova’ya açılacak olan yeni sahnesiyle İzmirli tiyatro severleri ağırlayacak. Şehir merkezinde yalnızca bir sahneye sahip olan İzmir Devlet Tiyatrosu, açılacak bu sahnelerle birlikte sahneye koyacağı oyun sayısını da artırmış olacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Yeni tiyatro sezonuna girmek üzereyiz. Tiyatrolar yeni sezona hazırladıkları oyunların provalarına devam ediyor. Haliyle seyirci de yeni sezonda izleyeceği oyunların heyecanını ve merakını yaşamaya başladı. Bu heyecanın yansıması olarak, geçtiğimiz günlerde “Daima Tiyatro” isimli bir tiyatro blogunda “2018-2019 Tiyatro Mevsimi Başlıyor!” (1) başlıklı bir yazı çıktı karşımıza. Büyük emek verilerek ve detaylı bir araştırma yapılarak hazırlanan bu harika listeyi ben de severek paylaştım. Fakat listedeki tüm oyunlar İstanbul’daki tiyatrolara aitti. İstanbul’da yaşayan bir tiyatro tutkunu olan Eda Geven, elbette yaşadığı şehirde sahnelenecek oyunları seçmişti bu liste için. Bu listeden sonra “neden İzmir için de benzer bir şey yapılmasın?” diyerek yola çıktım ve ilk iş olarak İzmir’de oyun izleyebileceğiniz mekânların listelerini çıkardım. Hazırsanız başlayalım.

İzmir Devlet Tiyatrosu, bu sene Konak ve Urla sahnesinin yanında, yeniden inşa edilen Karşıyaka Sahnesi ve Bornova’ya açılacak olan yeni sahnesiyle İzmirli tiyatro severleri ağırlayacak. Şehir merkezinde yalnızca bir sahneye sahip olan İzmir Devlet Tiyatrosu, açılacak bu sahnelerle birlikte sahneye koyacağı oyun sayısını da artırmış olacak.

Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu (BBŞT), Çamdibi Nedret Güvenç Sahnesi ve Sevda Şener Sahnesi’nde her yıl yerli ve yabancı metinleri seyirciyle buluşturuyor. BBŞT’nin oyun programı ve adresiyle ilgili detaylı bilgiyi tiyatronun belediyeye bağlı web sitesinden ve sosyal medya adreslerinden elde etmek mümkün.

Geçtiğimiz yıl Ege Perla Alışveriş Merkezi’nde açılan Toy İzmir, her yıl kendi yapımı oyunlarla birlikte İstanbul’da beğeniyle takip edilen prodüksiyonları İzmir seyircisiyle buluşturuyor. Sosyal medya hesaplarını oldukça aktif kullanan Toy İzmir’in bütün programlarını profillerinden takip edebilirsiniz.

Tiyatro Terminal tarafından açılan Sahne Terminal, Tiyatro Terminal yapımlarının dışında İzmir’de tiyatro yapan ve farklı illerden İzmir’e oyun sahnelemeye gelen ekiplerin de oyunlarına ev sahipliği yapıyor. Oyun programlarına ve sahnenin konumuna Facebook’tan ve diğer sosyal mecralardan ulaşmak mümkün.

Ortak çalışma alanı olarak faaliyet gösteren Originn Co-working bu yıl yapısı içerisinde tiyatro oyunlarına, performanslara ve konserlere imkan tanıyacak bir etkinlik alanı üzerinde çalışma yürütüyor. Ekim ayı içerisinde Tiyatro4’ün açılışını yapacağı sahne, yıl boyunca çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Gelişmeleri Orignn ve Tiyatro4’ün sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.

Tiyatro Salt oyunlarını izleme fırsatı bulduğumuz fakat konuk ekipleri de ağırladığını hatırladığımız Sahne Salt, bu sezonda da Tiyatro Salt yapımı yeni oyunlarla İzmir seyircisini ağırlamayı bekliyor. Tiyatro Salt’ın Facebook ve Instagram sayfalarından oyun programlarını ve yeni oyunların duyurularını takip edebilirsiniz.

Nazım Hikmet Kültür Merkezi Halk Sahnesi, Kemeraltı’nda Konak Sineması olarak bildiğimiz ve İzmir’de yaşayanlar olarak hiç de yabancısı olmadığımız bir mekanda tiyatro oyunlarına ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Nazım Hikmet Kültür Merkezi Facebook ve Instagram sayfalarından gelecek oyunları takip edebilirsiniz.

Atölye açıKapı ve Açık Stüdyo. Geçtiğimiz yıl tiyatro oyunlarına ev sahipliği yapan bu iki alternatif mekan aklımızda yer etmişti. Bu mekânların dışında Sardunya’s Bar da küçük prodüksiyonlu tiyatro oyunlarını izlediğimiz yerler arasında. Tahmin ediyorum ki bu mekânlar bu sezonda da ekiplere ev sahipliği yapacaktır. Takip etmekte fayda var.

Geçtiğimiz sezon yeni açılan yaşam alanı Modda’da kendisine yer bulan Sahne Modda, web sitesinden bu sezonda yeni etkinliklere ve oyunlara ev sahipliği yapacağı duyurmuş. Henüz sahnelenecek oyunlar hakkında bilgi sahibi olamasak da, Sahne Modda aklımızın bir köşesinde tuttuğumuz yeni bir alternatif tiyatro sahnesi.

2005 yılında İzmir’de kurulan Sahne Tozu Tiyatrosu, eski Çınar Sineması’nı tiyatroya dönüştürerek Haldun Dormen Sahnesi’ni kullanıma açmıştı. Sahne Tozu Tiyatrosu bu sahnede her sezon birden fazla oyunu seyirciyle buluşturuyor. Haldun Dormen Sahnesi ve Sahne Tozu Tiyatrosu’yla ilgili ayrıntılı bilgiyi yine sosyal medya hesaplarından edinebilirsiniz.

Urla’da faaliyet gösteren Toprak Sahne’de Toprak Sahne Tiyatrosu oyunlarını ve konuk ekiplerin oyunlarını bu sezonda da izleyebileceğiz. Sosyal medya hesaplarından takip edebileceğimiz Toprak Sahne merkeze biraz uzak olsa da, ufak bir değişiklik herkese iyi gelebilir.

Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi, Bostanlı Suat Taşer Sahnesi ve Sabancı Kültür Sarayı gibi mekanlar da yıl boyunca büyük prodüksiyonlara ev sahipliği yapıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi içerisinde bulunan Özdemir Nutku Sahnesi, her yıl biri uzun dördü kısa oyun olmak üzere toplamda beş oyunu ücretsiz olarak izleyebileceğiniz bir mekân olarak aklınızda kalmalı. Üstelik 27 Mart haftasında sahnelenen dört kısa oyun, Dramatik Yazarlık öğrencilerinin yazdıkları oyunlardan seçilerek yine Sahne Sanatları Bölümü’nün ortak emeğiyle sahneye koyuluyor.

İzmir Fuar alanı içerisinde bulunan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olarak hizmet veren Fuar Açıkhava Tiyatrosu, İsmet İnönü Kültür Merkezi ve İzmir Sanat da İzmir’de ve çeşitli illerde sahnelenen tiyatro oyunlarını İzmirli izleyicilerle buluşturmaya devam edecek. Aynı zamanda Konak Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı çeşitli tiyatro oyunlarını Güzelyalı Kültür Merkezi, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi ve Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde izlemeye devam edeceğiz.

Önümüzdeki haftalarda İzmirli tiyatroların yeni sezonda sahneleyecekleri oyunlar netleştikçe sizlerle yine bir liste halinde paylaşacağım. Umarım atladığım bir sahne yoktur. İzmir’de de tiyatro yapıldığını ve kıymetli oyunların sahnelendiğini fark ettirmek niyetiyle… Yeni sezonda tüm tiyatrolara bol şans, bol ışık, bol alkış.

(1) www.daimatiyatro.com/2018/09/2018-19-tiyatro-sezonu.html