Kırk sergisi İzmir'de

Hicran Akaalp’in ‘’Kırk’’ adlı sergisi Hamza Rüstem Fotoğraf Evi'nde! Sergi, 23 Nisan'a kadar görülebilir.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Ziraat mühendisi ve fotoğraf sanatçısı olan Hicran Akaalp fotoğrafçılığa ilk olarak Mardin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Dergisi editörlüğü yaptığı sırada başladı. Mardin Sinema Derneği üyesi olan Akaalp’in "Kırk" çalışması 2014-2017 yılları arasındaki çalışmalarını kapsıyor. "Kırk" motifine dikkat çekmek amacıyla, kurgusal ve belge şeklinde derlemeler yapan Akaalp fotoğraflar dışında konuyu enstalasyon ve video art şeklinde de göstererek soyut olan imgeyi somutlaştırmaya çalıştığını söylüyor.

Sanatçı Hicran Akaalp

KIRK SAYISI BÜYÜ, RİTÜEL VE SAYI SİMGECİLİĞİNDE YER ALIYOR

Sayılar ve gelenek görenekler arasındaki bağlantılar üzerine araştırma yaptıktan sonra bu çalışmaya karar verdiğini ifade eden Akaalp şunları anlatıyor:

"Mardin'de yaşadığım süreç içerisinde çok sıklıkla ziyaret ettiğimiz bir kırklar kilisesi vardır. Daha önce adının nereden geldiğini düşünürken, çevrede kadınların sıklıkla ‘çocuğun kırkını çıkarmak lazım’, ‘kadının kırkını da hamamda çıkardık’ gibi ifadeler geçince, sayılar ile gelenek görenekler arasında bir bağlantı olup olmadığı üzerine araştırmalar yapmaya başladım. Kırk sayısının mitolojik sistemden, dinsel inanışlardan ve eskilerin tecrübelerinden yola çıkılarak, zaman zaman büyü, ritüel ve sayı simgeciliğinde yer aldığını fark edince bunu görsel olarak çalışmaya başladım." (DUVAR)