30 yıl önceki ilk gurbetçi albümü yeniden hit oldu!

1987'nin Batı Almanya'sında, göçmenlerle Almanları bir araya getirme projesi, Doğu ezgilerinin Batı enstürmanlarıyla birleştiği kollektif bir müzik çalışmasına dönüştü. Türünün ilk örneklerinden olan, çok aranan fakat nadir bulunan ve 450 Euro'ya kadar fiyat biçilen "Kebab und Andere Träume (Kebap ve Öteki Hayaller)" albümü, 30'uncu yıl dönümünün ardından tekrar hazırlanıp piyasaya sürüldü!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanların, 80'lerde, adlarını, nereden geldiklerini, hayallerini yok sayarak, "Auslaender (Yabancı)" diye yeniden isimlendirdiği göçmenler, hissetmeye, üretmeye ve tutunabildikleri kadar geride bıraktıklarına tutunmaya devam ettiler. Gurbete doğru çıktıkları yolda kaybedecek hiçbir şeyleri olmadığını düşünen bu insanlara, gurbet de pek bir şey kazandırmadı.

Evde kalanların, gitmeyenlerin farkına bile varamadıkları, gurbetçiler için sarıp sarmalanması gerekendi! Unutmamak, sürekli hatırlamak, bu yabancı ülkede tanıklık edilenlerle, zaten bilindiklerin harmanlanması adına toplanmanın en keyifli yollarından biri de müzik oldu.

1985 yılında, Batı Almanya'nın Wiesbaden şehrinde yaşayan sosyal pedagog Winfried Nacke göçmenlere dair çalışmalar yaparken, müziğin bir araya getiriciliğini fark etti. "Elektro-Dschungel" adı altında Türkiyeli, İranlı, Faslı, Polonyalı göçmenlerden ve Alman gençlerden oluşan kolektif bir müzik projesi yarattı. Anadillerde, yüksek sesle söylenilen şarkılarla, gurbette yıllardır komşu olan işçi çocukları, bir diğerinin benliğine açılan kapıyı araladı. Geçmişleri yok sayılan insanlar, Doğu müziğini, Batı'nın enstrümanları ve elektronik dokunuşları ile birleştirerek 1987'de "Kebab und Andere Träume (Kebap ve Öteki Hayaller)" adlı albümü çıkardı.

'DUVAR ŞEHRİNDE KEBAP HAYALLERİ'

Elle Rond, Elle Bon Et Blonde, Kebabträume, Liebe Gabi , Oriental Pop, Eminem , Al-Hoceima, Gurbet Kuşu, Alhoria ve Şekeroğlan Oyun Havası parçalarının yorumlarını bir araya getiren ve yıllar içinde kült haline gelen 45'lik, ismini DAF ikilisinin "Kebabträume" parçasının yorumundan alıyor. Gabriel Delgado López ve Robert Görl'ün yer aldığı DAF, Alman New Wave ve Punk sahnesinin öncü ve en ilham verici isimlerinden.

Savaş sonrası Almanya'nın kaotik atmosferi, 70'lerin sonu ve 80'lerde yeni jenerasyonun bir öncekini adeta yok etmek ister gibi üretmesine müthiş bir ortam hazırladı. Sembollerin, ideolojilerin ve savaş öncesi önemli sayılan her şeyin anlamını bir bir yitirdiği bu yıllarda ortaya konan müziğin ya da sanat ürünlerinin ardında derin anlamlar aramamak gerek. Sadece etrafınızdaki her şeyden esinlenebildiğiniz, her kafadan ayrı bir sesin çıktığı bir çevrede, kendi derdinizi bağımsızca ifade edebildiğinizi düşünün!

İşte, "Duvar şehrinde kebap hayalleri/ Yeni İzmir DDR'de/ Hepimiz yarının Türkleriyiz/ Almanya, Almanya her şey bitti!" sözleriyle Kebabträume de böyle bir şarkı. Savaşın ve tüm katliamların ardından, sadece birkaç 10 yıl içerisinde, yine ve yeniden göçmenlerin güzel Almanya'yı tekrar ele geçirme planları yaptıkları paranoyasına dair...

Albümde dikkat çeken bir diğer parça ise "Liebe Gabi (Sevgili Gabi)". Gurbetçi müzisyenler Ali Ekber Aydoğan ve İhsan Güvercin'in bir araya gelerek yarattığı "Derdiyoklar İkilisi"nin, Almanya'da yabancı olmaya dair yazdıkları bu şarkı bazen Türkçe, bazen Almanca...

"Liebe Gabi", gurbetçilerin sıkıntılarının "Almanya'da baskı bitmez le le liebe Gabi / Ich liebe dich demek yetmez le le liebe Gabi" sözleriyle ilk müziğe dökülüşlerinden. Bu arada, Disko Folk, Modern Folk ve Saykodelik Folk türünde fantastik örnekler vermiş olan Derdiyoklar İkilisi'nin, 1984'te Almanya'daki bir gurbetçi düğününde çekilmiş olan efsane performanslarını buraya bırakıyorum. Baterist İhsan Güvercin'in inanılmaz çıkışlarına, Ali Ekber Aydoğan'ın sırtında çaldığı elektro bağlamanın gücüyle, 4:15'te "Ateşle!" diye bağıran arkadaşa hak vermeye hazır olun.

1987 VERSİYONUNA 450 EURO İSTENİYOR

Avrupa'nın underground müzik sahnesinin en çok aranan plaklarından olan Kebab und Andere Träume'nin 1987'deki ilk versiyonu yalnızca 1000 adet olarak piyasaya sürülüyor! Yıllar içinde, saksafon, bağlama, synthesizer, gitar gibi Batılı enstrümanların, oryantal ezgilerle birleştiği, bu tarz kolektif bir müziğin değeri daha da iyi anlaşılıyor.

30'uncu yıl dönümünü geride bırakır bırakmaz, 2018'in ilk güzelliklerinden biri olarak, yeniden piyasaya sürülen plağa artık internet üzerinden 25 Euro civarı sahip olabiliyoruz! Fakat Kebab und Andere Träume'nin ilk versiyonu için, koleksiyonerlerin ve plaktan vazgeçmeyenlerin alış veriş sitesi Discogs'ta hala iki teklif bulunuyor: Biri Almanya'dan 307 Euro'luk, diğeri Türkiye'den ve 450 Euro! Ve yine aynı sitede plağın daha önce 250 Euro'ya satın alındığını görebilmek mümkün...

Kebab und Andere Träume albümünün tümünü, Berlin'in soğuğu, kanatlı kebaplar, 80'ler, yanlış batılılaşma, gidemeyenler, disko ışıkları, aidiyetsizlik, bolca hüzün, akabinde sebepsiz bir neşe ve daha birçok kesik görüntü ve his ile paylaşıyorum.