Demre'de Noel Baba keşfi: Kemikleri bulunabilir

Antalya'da, Aziz Nikolaos Anıt Müzesi'nin zemin katında hiç bozulmamış bir tapınak keşfedildi. İtalya'ya götürüldüğü iddia edilen ve Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolaos'un asıl kemiklerinin burada olabileceği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antalya'nın Demre ilçesindeki Aziz Nikolaos Anıt Müzesi'nde yapılan jeoradar ve tomografi araştırmaları sonucu yerin altında bir tapınak keşfedildi. Antalya Rölöve ve Anıtlar İl Müdürü Cemil Karabayram, Aziz Nikolaos'un (Noel Baba) İtalya'ya kaçırıldığı söylenen kemiklerinin, bu yeni tapınakta olabileceğine yönelik önemli bulgulara ulaştıklarını söyledi. Karabayram, restorasyon çalışmaları kapsamında 1,5 metreden  3 metreye kadar inen yeni bir boşluklu alan tespit edildiğinin altını çizdi.

BİR MEZAR ODASI OLABİLİR

Prof. Dr. Yıldız Ötüken'in 1990'lı yıllarda burada bir araştırmada yağ bulduğuna yönelik çalışmaları olduğunu hatırlatan Karabayram, “O dönem bir yağ buluyor. O yağ, ölen kutsallar için dökülen bir yağdı. Onun verilerine de ulaşmaya çalışıyoruz. Eğer orada o yağ bulunmuşsa demek ki oraya müdahale edilmemiş demektir. O alanda geçiş güzergahı da bulundu. Bir mezar odasının olması çok yüksek ihtimal" dedi.

AZİZ NİKOLAOS KİMDİR?

Milattan sonra 3'üncü yüzyılın ikinci yarısında Patara'da doğup Myra'da (Demre) piskoposluk yapmış olan Aziz Nikolaos'ın dini kişiliği öldükten sonra aziz mertebesine ulaşmasını sağlamış, başta eski Rusya Çarlığı olmak üzere Avrupa'nın birçok ülkesinin en popüler azizi olmuştur. Almanya'nın Freiburg, İtalya'nın Bari ve Napoli kentleri ile tüm Sicilya adasında özel saygı duyulan Aziz Nikolaos, Hollanda ve İngiliz dillerinde Santa Klaus olarak tanınmış, bunlar sayesinde ABD'de New York'u koruyan azizlerden biri sayılmıştır. Avrupa'nın kuzey ülkelerinde çocukların koruyucusu ve sevindiricisi Noel Baba geleneği Aziz Nikolaos inancıyla bütünleştirilerek yarı dini ve çok popüler efsanevi bir tip yaratılmasına sebep olmuştur. (ANTALYA / DHA)