Türkiye Yayıncılar Birliği'nden 'Rıfat Ilgaz' tepkisi!

TYB, basın açıklaması yaptı. Rıfat Ilgaz'ın üniversiteden adının silinmesine tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçtiğimiz günlerde Kastamonu Üniversitesi Senatosu'nun, Cide Rıfat Ilgaz Maslak Yüksekokulu'ndan Rıfat Ilgaz isminin kaldırılmasına karar vermesi üzerine Cideliler, Rıfat Ilgaz'ın Cide'de doğduğu evin önünde karara tepki gösterdi.

Rıfat Ilgaz'ın adı siliniyor!Rıfat Ilgaz'ın adı siliniyor!

Cide Kadın Emeğini Değerlendirme Eğitim Sağlık ve Sosyal Dayanışma Derneği, Cide Çevre Koruma Kültür ve Turizm Derneği, Cide Su Ürünleri Kooperatifi, CHP Cide İlçe Başkanlığı ve Atatürkçü Düşünce Derneği  tarafından yapılan basın açıklamasında, Kastamonu Üniversitesinin aldığı kararın iptal edilmesi istenip, Cideliler kararın iptal edilmesi için bir de imza kampanyası başlattı.

Senato, gelen tepkiler üzerine kararı geri çekti.

Konuya alakalı Türkiye Yayıncılar Birliği bir basın açıklamasında bulundu.

Yapılan basın açıklaması şu şekilde;

"Geçtiğimiz hafta edebiyatımızın çınarlarından Rıfat Ilgaz’ın adının Cide Rıfat Ilgaz Meslek Yüksekokulu’ndan silinmesi için Kastamonu Üniversitesi Senatosu’nun aldığı kararın haberiyle edebiyat dünyası sarsıldı. Başta Cideliler olmak üzere büyük bir kamuoyu tepkisi çeken ve CHP Milletvekili Zeynep Altıok’un soru önergesi verdiği karardan tepkiler sonucu geri adım atıldı. Bu gelişme sevindirici olmakla birlikte, böyle girişimlerin düşünülmesi dahi son derece üzücüdür. Rıfat Ilgaz Hababam Sınıfı, Karartma Geceleri, Sarı Yazma, Halime Kaptan, Yıldız Karayel gibi onlarca unutulmaz esere imza atan, 100 Temel Eser listesinde kitaplarına yer verilen, topluma mal olmuş bir yazarımızdır.

Yazarları, sanatçıları, düşünürleri desteklemek yerine üretimlerini değersizleştirmeye, isimlerini unutturmaya çalışmak sadece o kişilere değil, ülkemizin edebi, sanatsal ve düşünsel birikimine yönelik bir düşmanlığın işaretidir. Kendi birikimini, geçmişini yok sayarak güçlü bir ülke yaratılamaz. Bu tahribatın uzun vadede toplumun tüm kesimleri için vahim sonuçları olacağı kesindir.

Türkiye’de yazarlar, yayıncılar ve okurlar kültür, sanat ve düşünce düşmanlığının beslenemeyeceği bir Türkiye’de yaşamak istiyorlar. Bu talebi dillendirmeyi borç biliyoruz."