LGBTİ mülteciler yararına sergi

Gazeteci Bradley Secker’in LGBTİ mültecilerin hayatlarını yansıttığı Kutmaan sergisi açıldı. Sergi 10 Ekim'e kadar görülebilir.

Google Haberlere Abone ol

Kültigin Kağan Akbulut  [email protected]

Suriyeli mülteciler dünyanın ve Türkiye’nin gündemindeyken meselenin gözden kaçan yönlerinden biri de LGBTİ mülteciler. Bir süredir İstanbul’da yaşayan ve çalışmalarını Buzzfeed, The Guardian, The Washington Post başta olmak üzere birçok uluslararası medya kuruluşunda gördüğümüz Bradley Secker de LGBTİ mültecilerin peşine düşerek onları görünür kılıyor. Cezayir Salonu’nda açılan sergideki fotoğraflar Sosyal Politikalar Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Derneği çatısı altında düzenli olarak Tea&Talk toplantıları gerçekleştiren Arapça konuşan LGBTİ mültecilerin çalışmalarını desteklemek amaçlı satışa sunuluyor.

Kutmaan serginin yapısının tersi şekilde Arapça’da saklanmak ve gizlenmek anlamına geliyor. Ancak foto muhabir Secker’ın bu sergiyle amacı görünürlüğü sağlamak. 2008 ve 2010 yılları arasında Suriye’ye sığınmış Iraklı mültecilerle çalışmaya başlayan Secker’in fotoğrafları zaman ilerledikçe Türkiye’ye sığınan Suriyeli, Iraklı ve İranlı LGBTİ mültecilere kadar varıyor. İstanbul ve Anadolu’nun farklı şehirlerinde yaşayan mültecilerin hayatlarını “izole edilmiş” olarak tarif eden fotoğrafçı çalışmalarıyla dışarıdakilerin burayı görmesini amaçladığını belirtiyor. “IŞİD gibi grupların öldürdüğü eşcinsellerin görüntülerindense bu insanları çekmek istiyorum. Ortadoğu’da ve Türkiye’de LGBTİ olmak sadece ölümle ilgili değil, yaşamla ilgili.”

kutmaan

Mülteciler dünyanın gündemine kısa bir süre önce girdi, ancak Secker hareketliliğin başladığı 2012 Ocak ayından bu yana Türkiye ve Yunanistan sınırlarında bu konuyla ilgilendiğini belirtiyor. LGBTİ mültecilerle özel olarak ilgilenmesinin sebebi ise “bu konudaki farkındalığı artırmak ve LGBTİ mültecilerin diğer mültecilerden farklı olarak ayrı bir korunmaya ihtiyaçlarının olması” şeklinde açıklıyor.

Bradley Secker’ın Kutmaan projesi halen devam ediyor, çünkü ülkelerinden kaçmak durumunda kalan LGBTİ mültecilerin mücadelesi devam ediyor. Secker aynı zamanda İzmir’de yaşayan Afro Türklerle bir çalışma yapacağını da ekliyor. Secker çalışamalarıyla gizli kalmış toplulukları ve yaşamları açmaya görünür kılmaya devam edeceğini belirtiyor. Kutmaan sergisi 10 Ekim’e kadar Cezayir Salonu’nda görülebilir.