Bu oyunları kaçırmayın

Tiyatro sezonu bugün perdelerini açıyor. … Peki yeni sezonda kimler hangi oyunları oynuyor? Sezonun öne çıkan oyunları sizin için derledik...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ve Ekim ayı geldi… Olağanüstü haller içinde geçmesi muhtemel bir sonbahardan fazlası bekliyor bizi. Yazın sokaklara saçılmış hayallerimizi toplayıp tek tek hizaya sokma vakti şimdi. Sokaklardan salonlara geçme vakti… En güzeli de tiyatroya gitme vakti… Peki 2016 ve ’17 sezonunda kimler hangi oyunları oynuyor? Dönemin öne çıkan grupları ve oyunları şöyle sıralanıyor…

ALTERNATİF SAHNE: Savaş Mutlu tarafından yönetilen oyunlarıyla dikkat çeken Alternatif Sahne sezona, “Kadınlar” ve “Sarmaşık” adlı oyunlarıyla giriş yapıyor. Ekip ayrıca “Bir Delinin Hatıra Defteri”ni de hazırlıyor. Erdem Topuz’un rol aldığı oyun sezonun alternatiflerinden biri olacak.

BORUSAN DOLMABAHÇE SAHNE: İşlediği korkunç cinayetlerle özellikle korku sinemasının esin kaynaklarından biri haline gelen Ted Bundy yeni sezonda tiyatro sahnesinde boy gösterecek. Kosta Korditis’in yazdığı oyunda Reha Özcan ve Kemal Başar rol alıyor.

Borusan Dolmabahçe Sahne’de ayrıca “Gönlübozuk/Sonsuzluk Yönünden”, “Shakespeare’in Bütün Eserleri - Hafif Kısaltılmış”, “Öykülerden Oyunlar”, “Cahide Sonku”, “Camille” ve “Özveri” adlı oyunlar da sahnelenecek.

AAA Sessizliğin İçinden...

BO SAHNE: Levent Özdilek’in yönettiği “İnternette Tanışan Son Çift” ve Ceren Mertadam imzası taşıyan “Joker” Bo Sahne’nin iddialı yapımları arasında yer alıyor. Ama seyirciyle buluşacak oyunlar bunlarla da sınırlı değil. Başarılı bir romantik komedi olan “Bekarlığa Veda”, “Son Zenne”, “Pişman Olmazsın” ile “Uşak Kral ve Ötekiler” Bo Sahne’de tiyatroseverleri bekliyor.

CRAFT TİYATRO: Michelle Lowe’ın yazdığı, Senem Kıraç, Merve Akın, Ceyla Odman, Çisil Sıkı’nın rol aldığı “İnci Kolye Levrek ve Turşu Yapma Sanatı” Craft Tiyatro tarafından sahnelecek. Belirtmekte fayda var; dört kadın oyuncu sahnede 22 ayrı karakteri canlandıracak.

AAA Genco Erkal bazen Berthol Brecht olacak bazen de Nazım Hikmet...

DOSTLAR TİYATROSU: Tiyatroyu seyirlik bir eğlence olmaktan çıkarıp onu edebiyatın sonsuz coğrafyasına taşıyan Genco Erkal yeni sezonda yine izleyicinin karşısına çıkacak; bazen Berthol Brecht olacak, bazen de Nazım Hikmet…

Dostlar Tiyatrosu bu yıl “Ben Berthol Brecht”, “Bir Delinin Hatıra Defteri”, “Güneşin Sofrasında - Nâzım ile Brecht” ve Yaşamaya Dair” adlı oyunları sahneleyecek.

DOT: Türkiye tiyatrosunu farklı tür ve oyunlarla tanıştıran Dot, bu sezon “İki Kişilik Yaz” ve İbrahim Selim’in performansıyla Afife Jale En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne layık görüldüğü “Bunu Ben de Yaparım” adlı oyunlarla sezona girecek. Ekip ayrıca “Yeni Öğretmenimiz Bir Canavar” adlı çocuk oyununu da sahneleyecek.

DURU TİYATRO: Duru Tiyatro, Shakespeare'in ölümünün 400. yılında “Veronikalı İki Centilmen” adlı oyunla sezonu açıyor. “Nihayet Bitti”, “Sondan Sonra” ve “Şimdi Olmaz Sevgilim” adlı oyunlar da tiyatroseverlerle buluşmaya devam edecek.

EKİP TİYATROSU: Kurulduğu günden beri keyifle takip ettiğim Ekip Tiyatrosu; Tiyatro İstanbul’la “Ortak Oyun - Ortak Yapım” kapsamında sahnelenecek olan “Macbeth” yanı sıra Cem Uslu’nun yazıp yönettiği “Popüler Gerçek” adlı oyunu sahneleyecek.

ENTROPİ SAHNE: Kadıköylü tiyatro ekiplerinden Entropi Sahne “Yastık Adam”, “4.48 Psikoz” “Ebedi Barış ve Boş Şehir” adlı oyunları sahneleyecek.

AAA

İKİNCİ KAT: Türkiye’deki yeni tiyatro biçimini hem oyunları hem de mekanıyla biçimlendiren İkinci Kat, sezonu “Kasap” ile açacak. İkinci Kat’ın “Leke” adlı oyunu ise Kasım ayında seyirciyle buluşacak.

MEKAN ARTI: Yeni sezona Jean Genet’nin “Balkon” adlı oyunuyla “merhaba” diyecek olan Mekan Artı “Burada Bugün” adlı oyunu da oynamaya devam edecek.

OYUN ATÖLYESİ: Oyun Atölyesi sezonu beş oyunla açıyor. Haluk Bilginer’in rol aldığı “Pencere”, Salih Bademci ve Ayça Bingöl’ün oynadığı “Hansel ve Gratel’in Öteki Hikayesi” dışında “Aşk Delisi”, “Köprüden Görünüş” ”Kundakçı” ekibin diğer oyunları…

AAA Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım oyunundan bir sahne...

SEYYAR SAHNE: İpek Türktan Kaynak’ın oynadığı “Çocukluğun Soğuk Geceleri” yeni sezonda da Seyyar Sahne’nin başat oyunlarından biri olacak. Doğu Can’ın yazıp oynadığı stand-up gösterisi “İçimde Kalmasın”, “Tehlikeli Oyunlar” ve “Trom” sezon boyunca devam edecek.

TALİMHANE TİYATROSU: Elif Şafak’ın kitabından uyarlanan “Baba ve Piç” Talimhane Tiyatrosu’nun ana oyunu olacak. Mehmet Ergen’in yönettiği oyununun kadrosunda Alican Altun, Aysan Sümercan, Nihal Koldaş, Gökay Akgör, Görkem Acar ve Pelin Ermiş rol alıyor.