Setenay Alpsoy'dan kentin 'Doku'su

Setenay Alpsoy'un beşinci kişisel sergisi 'Doku/Texture' 4 Ekim'de Evin Sanat Galerisi’nde açılıyor. Alpsoy kendine has üslubu ile değişen şehri izleyici ile buluşturuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Setenay Alpsoy on senedir şehri, ucu bucağı olmayan İstanbul'u resmediyor. Kentin kendisi gibi onun resmi de değişiyor. Başlangıçta strüktürel bir üsluba ve pitoresk bir içeriğe sahip olan resimler; şimdi daha biçimsel, geometrik bir yapıya, bununla birlikte daha şiirsel ve içsel bir anlatıma sahip.

Alpsoy'un resimlerinde tuvalin sınırlarını zorlarcasına; tıka basa camlar, pencereler, çerçeveler hepsi beraber bir doku oluşturmuşlar. Yapıları çevreleyen hava, gökyüzü ancak pencerelerdeki yansımalarda mevcut. Yataylar, dikeyler, dikdörtgenler, neredeyse grafik bir etkiye sahipler. Binalar, tuvalin içine sıkıştırılmış, hapsedilmiş olmalarına rağmen; nefes alıp veriyorlar, sessizce izliyorlar.

SETENAY2

Alpsoy beşinci kişisel sergisinde “zıtlıklar” üzerine bir yapı inşa ediyor, uyumsuz parçalardan mükemmel bir birliktelik oluşturuyor. Resimlerinde hiç figür olmamasına rağmen “çok kalabalık” olduğunu hissediyoruz; binalar soğuk ve donuk olmalarına rağmen, renkler capcanlı; sıradan yapılar olmalarına rağmen, Alpsoy onları “anıtsallaştırıyor”.

SETENAY3

"Nefes almakta zorlandığımız zamanlardayız; evimize hapsolduğumuz geceler geçiriyoruz, geleceğimizi yitirdiğimizi düşünerek. Zıtlıkların, içinde yaşadığımız coğrafyanın 'doku'su olduğunu söylüyor birileri. Oysa soluklanmak lazım, tebessüm etmek... umut etmek için...

İşte tam da bu yüzden Setenay Alpsoy, bize kendimize, kendi yansımamız olan bu dev yapıya bakmanın renkli yollarını arıyor."