Selda Bağcan: 'Ahmet Kaya yok yere öldü'

Türkiye’de protest müziğin neredeyse bittiğini söyleyen Selda Bağcan, Ahmet Kaya için "Korkunç şeyler yaşadı ve üzüntüden öldü" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Geçtiğimiz günlerde İspanya’da bir konser veren ve binlerce kişiye türküleriyle halay çektiren Bağcan, birçok festivalde Türkiye’yi temsil etmesine rağmen hiçbir devlet yetkilisinin kendisine teşekkür etmediğini söyledi.

CNN TÜRK'te Hakan Çelik’in sorularını yanıtlayan Bağcan, Türkiye’de protest müziğin neredeyse bittiğini çünkü bu tarz müzik yapanların hapse girdiğini belirtti. Ahmet Kaya'nın ölümüne de değinen sanatçı, "Yok yere öldü. O gün linç kampanyası falan korkunç şeyler yaşadı ve üzüntüden öldü. Onun için ‘İşte gidiyorum’ diye bir şarkı söyledim" diye konuştu.

'YASAK BİR TELEFONLA KALDIRILDI'

TRT’de 20 yıl yasaklı kaldığına dikkat çeken Bağcan, yıllarca el konulan pasaportuna merhum bakan Adnan Kahveci sayesinde kavuştuğunu anlattı. Ünlü sanatçı, yasaklarla geçen yıllarını şu sözlerle özetledi:

“TRT yasağı 1972’de geldi. O dönem hiçbir zaman tanışmadığım Deniz Gezmiş ve arkadaşları tutukluydu. ‘Mapushanelere Güneş Doğmuyor’u söyledim. Bununla Gezmiş ve arkadaşları arasında bağlantı kurdular. TRT, ‘Sanatçının gereksiz reklamı yapılıyor’ gerekçesi ile beni yasakladı. Yasak 20 yıl sürdü. 1990'da dört kez İsrail'e gittim Acco Festivali'nde Khanel Umdanadlı Osmanlı Kalesi'nde ve Ehal Hatarbut konser salonunda iki konser verdim. Bu kadar ilgi görüyorum, TRT’ye çıkamıyorum. TRT’yi mahkemeye vereceğimi söyledim. Hemen bir telefon geldi 'kaldırıyoruz'. 91’de kaldırdılar.”

Selda Bağcan, o dönemlerde yurt içinde olduğu halde kendisi için ‘Yurda dön’ çağrısı yapıldığını, hakkında ‘Komünizm propagandası yapıyor’ iddialarının ortaya atıldığını, gazeteci Mustafa Ekmekçi’nin araya girmesi üzerine dönemin Bakanı Adnan Kahveci’nin müdahalesi ile pasaportuna kavuştuğunu anlattı.

'DEVLET SENETÇILIĞINI KABUL ETMEM'

Devlet sanatçılığını kabul etmeyeceğini, yönetim ile çok yan yana olmak istemediğini vurgulayan Selda Bağcan, bir soru üzerine politikaya atılması konusunda teklif gelse bunun ancak CHP’den olabileceğini, Türkiye Cumhuriyeti’nin bu kurucu partisinde bir sürü yanlış yapıldığını ancak yine de kendisi için tek seçenek konumunda bulunduğunu ifade etti. Bağcan, başka bir soruyu yanıtlarken de Taksim’deki AKM’nin yıkılmadan restore edilmesi gerektiğini kaydederek, “ Tarihi özelliği var. Adı; Atatürk. Atatürk benim için çok şey ifade ediyor; En büyük aşkımız. Ona bu dönem yapılanlar beni şahsen kahrediyor” dedi.(DHA)