Ustanın mirası İstanbul'da

44. İstanbul Müzik Festivali, 9 Haziran'da çok özel bir konsere imza atıyor. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR  - 20. yüzyılın en önemli sanatçılarından Yehudi Menuhin, doğumunun 100. yılında özel bir konserle anılacak.

Yehudi Menuhin tarafından 1977 yılında Gstaad’da kurulan, dünyanın dört bir yanından yetenekli genç müzisyenleri bir araya getiren Menuhin Müzik Akademisi, solistleri Maxim Vengerov ile birlikte festival kapsamında, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda olacak.

Keman Virtüözü, Grammy, Gramophone, Echo, Edison Ödülleri Sahibi Maxim Vengerov’un hem şef hem de solist olarak yer alacağı konserde topluluk, yaylı çalgılar repertuvarının en sevilen örneklerinden bazılarını yorumlayacak. Konser programında Bach’ın BWV 1043 İki Keman için Re Minör Konçerto’su, Mozart’ın 5 numaralı  K. 219 La Majör Keman Konçertosu ve Çaykovski’nin Melankolik Serenad. Op.34 Valse  scherzo ve Op. 48 Yaylı Çalgılar için Do Majör Serenad eserleri yer alıyor.

1977’de Yehudi Menuhin tarafından “keman ustalığı mirasının bir sonraki nesle geçmesini sağlamak” amacıyla kurulmuş Menuhin Müzik Akademisi 40 yıla yakın zamandır dünyanın farklı yerlerinden kemancıları, viyolacıları ve viyolonselcileri eğitiyor. Menuhin Müzik Akademisi Solistleri Londra Kraliyet Festival Salonu, Champs Elysées Tiyatrosu, Amsterdam Concertgebouw, Edinburgh Festivali gibi müzik merkezlerinde düzenli olarak konserler veriyor.

Keman çalmaya beş yaşında başlayan Maxim Vengerov dünyanın önemli orkestraları eşliğinde tüm önemli müzik merkezlerinde çalıyor. Farklı müzik stillerine ilgi duyan, barok, caz ve rock müzikten de esinlenen Vengerov, 1997 yılında UNICEF İyi Niyet Elçisi seçilen ilk klasik müzik sanatçısı oldu. Vengerov, geçtiğimiz sezonlarda Berlin Filarmoni, Londra Senfoni, BBC Senfoni, New York Filarmoni, Chicago Senfoni, Montreal Senfoni, Mariinsky Tiyatrosu Orkestrası ve Hong Kong Filarmoni gibi pek çok önemli orkestrayla konserler verdi. Vengerov, Londra Kraliyet Müzik Akademisinde “Menuhin Profesörü” olarak çalışıyor. Maxim Vengerov, 2011 yılından bu yana Menuhin Müzik Akademisinin müzik direktörlüğünü de üstleniyor.