Kübalı boksörün maçında 'Venceremos' polemiği

Kübalı boksör La Cruz, Küba'yı terk eden ve İspanya adına yarışan Reyes'i mağlup etti. Maçın ardından La Cruz galibiyetini Küba Devrimi'nin sloganlarıyla kutladı. Reyes, maçın siyasileştiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Olimpiyatlarda erkekler ağır siklet boks turnuvası oldukça dikkat çekici bir maça sahne oldu. Kübalı boksör Julio Cesar la Cruz, İspanya adına yarışan Enmanuel Reyes'i mağlup etti. Ancak gerek Reyes'in Küba'yı terk ederek İspanya'yı tercih etmesi gerekse maçtan önce rakibinin 'kafasını kopartacağını' iddia etmesi ringe farklı bir gerilim kattı. Maçın sonunda ise La Cruz, ringde geçtiğimiz haftalarda ülkede gündeme olan protestoların sloganına karşı Küba Devrimi'nin simge sloganlarını dile getirdi.

Tokyo'da düzenlenen 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda erkekler boks maçları oynandı. En çok ses getiren karşılaşma ise İspanya ve Küba'nın yarıştığı çeyrek final maçında arasında yaşandı. Reyes rakibinin La Cruz olduğunu öğrenince “Üzgünüm ama ben buraya kafa koparmaya geldim, Küba için yarışıyor olması umurumda değil. Altın madalyamı bulmaya geldim ve kim ringde karşıma çıkarsa düşecek” ifadelerini kullanmış ve böylece tansiyon henüz maçtan önce yükselmişti. Ancak kazanan taraf 4-1'lik skorla La Cruz oldu.

KÜBA BASININDA 'SOYTARILIK' YORUMU

Reyes ve La Cruz, daha önce Küba'da karşılaşmış rakipler. Ancak Reyes, Küba adına turnuvalara katılmış olsa da İspanya'ya taşınmış ve bu ülkenin bayrağı ardına mücadele etmeye başlamıştı. İspanyol basınınca Reyes'e verilen 'El Profeta' yani 'Peygamber' lakabının tercih edilme nedeni de bu forma değişiminin bir 'vaftize' benzetilmesi.

Son maç öncesinde ringde Reyes'in rakibine dil çıkartması ise Küba basınında büyük tepki topladı. Julio Cesar La Cruz'un galibiyetinin ardından Küba gazetesi Granma “İspanyol Enmanuel Reyes'i mağlup ederek, dövüşlerin soytarılıkla değil, ringde kazanıldığını gösterdi” yorumunu yaptı.

Maçın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan La Cruz, zaferin Küba için çok şey ifade ettiğini söyledi: “Boks bize en çok madalya getiren spor, bu nedenle halkımıza bu madalyaları getirmemiz çok önemli.”

RİNGDE SLOGAN TARTIŞMASI

Maçtan sonra ise ayrı bir tartışma başladı. Sonucun hatalı olduğunu “Tanrı biliyor ki galip benim” sözleriyle öne süren Reyes, 'maçın siyasileştirildiğini' savundu. Olaylı maçı kazandıktan hemen sonra La Cruz'un ringden attığı slogan ise kameralara yansıdı. Küba Devrimi ile özdeşleşen “Patria o Muerte, Venceremos!” (Ya vatan ya ölüm, kazanacağız!) sloganı son dönemde düzenlenen protestolarda “Patria y Vida” (vatan ve yaşam) olarak çevrilmişti. La Cruz ise bu gösterilere ve maça ithafen “Vatan ve yaşam yok! Ya vatan ya ölüm, kazanacağız!” sözlerini haykırdı.

Maçtan önce bir canlı yayına katılan Reyes, Küba'daki protestoları kastederek “İnsanları öylece öldürüyor. 'Yalan' diyorlar ama sosyal medya yalan söylemiyor” ifadelerini kullanmış ve "Fidel Castro'nun çok fazla kişiyi öldürdüğünü" iddia etmişti.

"Patria y Vida" sloganı Küba'da spordan sanata birçok alanda tartışma yaratıyor. Sözün çıkış noktası olarak bir şarkı gösteriliyor. İspanyolca konuşan dünyada oldukça ünlü olan Kübalı hiphop grubu 'Orishas'ın bir üyesi olan 'Yotuel' aynı isimle yaptığı parçayla ülkedeki yönetime muhalif kesimlere kucak açtı. Buna karşı aynı grubun diğer iki üyesi 'Roldan' ve 'Ruzzo' ise çıkarttıkları 'Cuba' isimli şarkı ile Yotuel'in Küba Devrimi aleyhindeki sözlerine yanıt verdi.