Kriz tırmanıyor: Biden Doğu Avrupa'ya 3 bin asker gönderecek

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Ukrayna krizi nedeniyle Rusya'ya karşı Doğu Avrupa'ya asker gönderme kararına onay verdiği belirtildi. Pentagon, Doğu Avrupa'ya 3 bin asker kaydırılacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'yla Batı arasındaki Ukrayna krizi sürerken, ABD Başkanı Joe Biden'ın Doğu Avrupa'ya ek asker gönderme kararını onayladığı belirtildi. Wall Street Journal ve CNN, resmi açıklamanın bugün yapılacağını duyurdu. 

Wall Street Journal gazetesine konuşan bir ABD'li yetkili, yaklaşık 2 bin askerin ABD'den Polonya ve Almanya'ya gönderileceğini, 1000 askerin de Almanya'dan Romanya'ya kaydırılacağını söyledi. Reuters ajansı resmi açıklamanın bugün Pentagon tarafından yapılacağını duyururken, CNN International'a konuşan yetkililer de 'Rusya'nın Ukrayna yakınlarındaki askeri hareketliliği nedeniyle tehdit altında hisseden NATO müttefiklerinin desteklenmesinin amaçlandığını' savundu.

Bununla birlikte, CNN'e konuşan yetkililer Doğu Avrupa ülkelerine asker konuşlandırma kararının NATO bünyesinde alınmadığını, askerlerin bu nedenle ilgili ülkelerde ABD'yle olan ikili anlaşmalar çerçevesinde görev yapacağını söyledi.

PENTAGON: ÇATIŞMAYA KATILMAYACAKLAR

Bu arada ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) yapılan açıklamada, 1000'i Romanya'ya, 2 bini ise Polonya ve Almanya'ya olmak üzere Doğu Avrupa'ya 3 bin asker kaydırılacağı kaydedildi.

Pentagon, Avrupa'ya sevk edilecek birliklerin geçici süreliğine görev yapacağını ve Ukrayna'da olası bir çatışmaya katılmayacaklarını bildirdi.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Romanya'ya 1000, Almanya ve Polonya'ya da 2 bin olmak üzere toplam 3 bin askeri, Rusya'ya karşı caydırıcılık amacıyla sevk edeceklerini bildirdi. Pentagon'da basın toplantısı düzenleyen Kirby, şu anda Almanya'da konuşlu 1000 askeri Romanya'ya kaydıracaklarını duyurdu. Kirby, bu sevkiyat ile Romanya'daki ABD asker sayısının 1900'e çıkacağını belirtti.

Bu askerlerin Romanya'nın daveti üzerine görevlendirileceğini ifade eden Kirby, bunun, hızlı hareket etmek üzere tasarlanmış bir birlik olduğunu ve ilerleyen günlerde Romanya'ya intikal edeceğini söyledi.

Kirby, ayrıca ABD'den 18. ve 82. Hava İndirme tümenlerinden 2 bin askerin Almanya ve Polonya'ya sevk edileceğini kaydetti.

'UKRAYNA'DA SAVAŞMAYACAK'

Bu birliklerin bölgede ortaya çıkabilecek muhtemel durumlara müdahale etmek üzere NATO ülkelerine destek vereceğini dile getiren Kirby, "Bir konuda çok net olmak istiyorum. Bunlar kalıcı manevralar değil. Mevcut güvenlik ortamında olabilecek ihtiyaçlara yanıt vermek için tasarlandı. Üstelik bu güçler Ukrayna'da savaşmayacak. NATO müttefiklerimizin savunmasını sağlayacak" dedi.

Gelişmeleri yakından takip edeceklerini vurgulayan Kirby, bölgedeki kuvvet dengesini ve Avrupa'daki durumu gözden geçirmeye devam edeceklerini ifade etti.

NATO'nun, ABD'nin tek taraflı askeri sevkiyatlarını veto edebileceğine dair iddialara yanıt veren Kirby, "NATO'nun bir örgüt olarak ABD birliklerinin konuşlandırılması üzerinde veto yetkisi yoktur" dedi.

Sözcü, gönderilecek bu kuvvetin daha önce NATO Mukabele Gücü'nün aktif hale getirilmesi halinde sevk edilmek üzere teyakkuza geçirilen 8 bin 500 askerden farklı olduğuna dikkati çekti.

Caydırıcılık ve savunmaya yönelik geniş bir yaklaşım benimsemelerinin şaşırtıcı olmaması gerektiğine işaret eden Kirby, İspanya, Danimarka, Hollanda ve İngiltere'nin NATO'nun doğu kanadını güçlendirmek için ek kuvvetler konuşlandırma konusundaki değerlendirmelerini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

'PUTİN HERHANGİ BİR İLGİ YADA İSTEK BELİRTİSİ GÖSTERMİYOR'

Kirby, söz konusu ülkelere asker göndermelerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve tüm dünyaya NATO'nun ABD için önemli olduğunu göstereceğini belirterek, "Neden şimdi asker göndermeye karar verdiğimize gelince, Sayın Putin son 24 saatte ordusunun saldırma kapasitesini daha da artırdı. Putin, gerginliği azaltmaya yönelik herhangi bir ilgi ya da istek belirtisi göstermiyor" ifadelerini kullandı.

'Putin'in Ukrayna'yı işgal etme konusunda' kararını verip vermediğini henüz bilmediklerine işaret eden Kirby, gerekirse NATO ülkeleri ile danışarak bölgeye daha çok asker gönderebileceklerini kaydetti.

Kirby, Estonya'daki F-15'lerin durumunda da bir değişiklik olmayacağını söyledi.

Fort Bragg'dan sevk edilecek 2 bin askerin çoğunluğunun Polonya'ya gideceğini aktaran Kirby, Florida Ulusal Muhafız üyelerinin hala Ukrayna'da bulunduğunu, danışmanlık ve eğitim desteği sağladığını ve bu konuda bir değişiklik olmadığını sözlerine ekledi.

Rusya'nın sınıra yığdığı 100 bin askerle Ukrayna'yı işgal etmeye hazırlandığı iddiasında kamuoyu önünde ısrarcı olan Amerikan yönetimi, geçtiğimiz hafta NATO'nun olası güç konuşlandırma bir kararı almasına hazırlık için 8 bin 500 askerine 'hazır ol' emri vermişti.

İşgal iddiasını reddeden Rusya ise NATO'dan ve ABD'den belirli güvenlik garantileri talep ediyor. Washington Rusya'yla görüşmeleri sürdürmeyi istediğini belirtse de, ana talepleri reddediyor. Son olarak, Rusya'nın güvenlik garantileriyle ilgili tekliflerine ABD ve NATO'dan verilen yazılı yanıt İspanyol gazetesi El Pais'e sızdırılmıştı. El Pais'in yayımladığı belgelere göre, NATO'nun gelecekte genişlememesi konusunda Rusya'ya bir garanti verilmese de ABD, 'Ukrayna'nın tehdit edilmemesi koşuluyla' dizi karşılıklı güven inşası önlemini görüşmeyi önerdi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Ukrayna Rusya ABD