İddia: ABD, Rusya'ya 'füzeler konusunda bilgi paylaşımı' önerdi

Bloomberg ajansı, ABD'nin Ukrayna krizini ve Rusya'nın güvenlik endişelerini yatıştırmak için yeni bir teklifte bulunduğunu öne sürdü. Putin ise ABD'yi kendilerini savaşa çekmeye çalışmakla suçladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya ile ABD arasındaki Ukrayna krizi devam ederken, Joe Biden yönetiminin Moskova'ya yeni bir teklifte bulunduğu belirtildi. Bloomberg haber ajansına göre ABD, Rusya'nın güvenlik garantisi talepleri konusunda bir adım atmak amacıyla karşılıklı olarak belirli üslere dair bilgi alışverişi önerdi.

Habere göre ABD yönetimi, Romanya ve Polonya'daki NATO üslerinde saldırı amaçlı Tomahawk füzelerinin bulunmadığını teyit etmesi için Kremlin'e bir yöntem sağlanmasını, bunun karşılığında da Rusya'nın belirli üslerindeki füzelerine dair benzer bilgileri paylaşması formülünü ele almayı önerdi. Teklifin, Moskova'nın söz konusu ülkelerdeki füzelerin Rusya'nın hedef alınması için kullanılabileceğine dair endişelerini yatıştırmak için yapıldığı belirtildi. 

Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığı Bloomberg haberine dair yorum yapmaktan kaçınırken, konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak 'ABD'nin, Rusya'nın silah kontrolü konuları dahil sahip olduğu çeşitli güvenlik endişelerini ele almak için görüşmeler önerdiğini' söyledi. Kaynak, "Kabul edeceğimiz her şey karşılıklı olacak; yani Rusya'dan da adımları kapsayacak ve sadece, müttefiklerimiz ve ortaklarımızla kapsamlı istişare sonrasında hayata geçirilecek" dedi.

Başta ABD ve İngiltere olmak üzere Batı dünyası Rusya'nın Doğu Ukrayna sınırına 100 bin asker yığarak işgale hazırlandığını iddia ediyor. İşgal iddialarını reddeden Rusya ise askerlerin Kiev'in hamlelerine yanıt olarak sınıra kaydırıldığını ve Rusya toprakları içinde hareket ettiğini vurguluyor.

PUTİN: NATO'YLA MI SAVAŞACAĞIZ?

Rusya aynı zamanda Batı'dan, NATO'nun Ukrayna'yı da kapsayacak şekilde genişlememesi dahil, bir dizi güvenlik garantisi talep ediyor. Bu garanti taleplerine dair yapılan görüşmelerden herhangi bir somut sonuç sağlanamamışken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün, ABD'yi kendilerine savaşa çekme amaçlı bir senaryoyu kasten yaratmakla suçladı. Putin, ABD'nin Rusya'nın Ukrayna'ya dair güvenlik endişelerini görmezden geldiğini de söyledi.

Putin, NATO ve AB üyesi Macaristan'ın Başbakanı Victor Orban ile düzenlediği ortak basın toplantısında, yaklaşık altı haftadır devam eden kriz hakkında kamuoyu önünde ilk kez konuştu; "Rusya'nın temel endişelerinin gözardı edildiği artık açık" dedi. Gelecekte Ukrayna'nın NATO üyesi olduğu ve sonrasında da Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'ı yeniden almaya çalıştığı bir senaryonun olası olduğunu söyleyen Putin, "Ukrayna'nın NATO üyesi olduğunu ve bu askeri operasyonları başlattığını düşünelim. NATO bloku ile savaşa mı gireceğiz? Kimse bu konu hakkında düşündü mü? Belli ki hayır" çıkışı yaptı.

'UKRAYNA SADECE BİR ARAÇ'

Rusya lideri, ABD'nin Ukrayna'nın güvenliğiyle değil, Rusya'nın gelişmesini engellemekle ilgilendiğini belirterek "Bu açıdan Ukrayna sadece bu amaca ulaşmak için bir araç. Bu hedefe farklı yollardan ulaşabilirler; bizi, Avrupa'daki müttefiklerinin yardımıyla bir tür silahlı ihtilafa çekebilirler, ABD'de sözünü ettikleri o sert yaptırımları getirebilirler" dedi. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da dün yaptığı açıklamada, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile Rusya arasında 1999'da İstanbul'da imzalanan ve 'güvenliğin bölünmezliği' ilkesini tesis eden anlaşmaya atıfta bulundu. Lavrov Batı'dan, hiçbir ülkenin kendi güvenliğini başkalarının güvenliği pahasına güçlendirmemesini öngören bu anlaşmaya uyulmasını istedi. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler Rusya ABD Ukrayna