Kremlin'den 'Orban' açıklaması: Karar için gerçekten dışarı çıkmasını bekledilerse...

Kremlin Sözcüsü Peskov, AB'nin Ukrayna ve Moldova ile üyelik müzakerelerini başlatma kararını değerlendirerek bunun 'politize' bir karar olduğunu savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna ve Moldova ile üyelik müzakereleri başlama kararı hakkında açıklamalarda bulundu. Peskov, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, söz konusu müzakerelere başlama kararının 'politize' bir karar olduğunu ve AB'yi istikrarsızlaştırabileceğini savundu.

Reuters'ın aktardığına göre, Peskov, "AB'ye katılım müzakereleri, yıllar ya da on yıllarca sürebilir. AB'nin katılım için sert kriterleri var; şu anda ne Ukrayna'nın ne de Moldova'nın bu kriterleri karşıladığı açık" diye konuştu. "Bunun politize bir karar olduğu, AB'nin bu ülkelere olan desteğini gösterme (amacı taşıdığı) hayli aşikar. Ancak böyle yeni üyeler AB'yi istikrarsızlaştırabilir. Biz de AB ile aynı kıtada yaşadığımızdan bunu yakından izliyoruz" dedi. 

'MACARİSTAN'IN KENDİ ÇIKARLARI VAR'

Dün Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılan AB liderler zirvesinde Ukrayna ve Moldova ile üyelik müzakerelerinin başlatılması ve Gürcistan'a aday ülke statüsü verilmesi kararlaştırılmıştı. Almanya'nın Der Spiegel dergisinin haberine göre, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, oylama yapılmadan önce, Macaristan Başbakanı Viktor Orbana'a 'gidip bir kahve içmesi' önerisinde bulunmuş, Orban da gerçekten gidip bir kahve içmişti. Ardından AB liderleri Ukrayna ile müzakereleri başlatma önerisini kabul etmişti. Orban, ardından kararı 'kötü bir karar' olarak nitelendirmiş ve 'buna katılmak istemediğini' söylemişti. 

Peskov, Almanya basınına yansıyan bu olaya atıfta bulunarak, "Birinin yokluğunda bir kararın geçmesini sağlayabilmek için o kişinin kahve için dışarı çıkmasını beklemek... Eğer doğruysa o zaman bu, emsalsiz bir uygulama" açıklamasında bulundu. Macaristan'ın vetosuyla AB'nin Ukrayna'ya 50 milyar euroluk mali yardım paketinde anlaşamamasını da değerlendiren Peskov, "Macaristan'ın kendi çıkarları var. Pek çok diğer AB ülkesinden farklı olarak Macaristan sıkı bir şekilde çıkarlarını savunuyor, bu da bizi etkiliyor" dedi. 

Gürcistan ile ilgili kararın da 'politize bir karar' olduğunu savunan Peskov, "Üzüntümüz şu ki (AB'nin) siyasi iradesini gösterme arzusu pek çok şekilde Rusya'yı daha da rahatsız etmek ve AB'yi Rusya ile ilişkilerinde düşmanlaştırmakla dikte ediliyor" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)