Ukrayna'daki son gelişmeler: Putin ve Macron'dan 'diplomatik çözüm arayışını hızlandırma' çağrısı

Ukrayna'nın doğusunda ateşkes ihlalleri konusunda taraflar birbirini suçlarken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefon görüşmesi yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde ateşkes ihlalleri, tarafların karşılıklı suçlamaları eşliğinde devam ediyor. Batılı liderlerin "Rusya'nın işgali yakın" ısrarı sürerken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir telefon görüşmesi yaptı.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, iki lider diplomatik çözüm arayışını hızlandırmakta mutabık kaldı. Putin'in Macron'a, Donbass'taki gerilimin tırmanmasından Ukrayna güvenlik güçlerinin sorumlu olduğunu söylediği belirtildi.

ZELENSKİY'DEN ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI

İki liderin görüşmesinden kısa süre önceyse, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'den Donbass için acil ateşkes çağrısı geldi. Zelenskiy, Ukrayna'nın barış sürecinin canlandırılmasından yana olduğunu söyledi. Zelenskiy, Ukrayna, Rusya ve AGİT'ten oluşan Üçlü Temas Grubu'nun toplantısını desteklediğini de belirtti.

ABD, 'İŞGAL YAKIN' ISRARINI DEVAM ETTİRİYOR

ABD Dışişleri Bakanı Athony Blinken ise Belarus ile Rusya'nın ortak tatbikatlarını uzatması dahil olmak üzere, 'Ukrayna'da sahada yaşanan tüm gelişmelerin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmenin eşiğinde olduğunu gösterdiğini' savundu. CNN'e konuşan Blinken, ABD'nin bununla birlikte 'son ana kadar Putin'i işgalden vazgeçirmek için her diplomasi fırsatını değerlendireceğini' söyledi.

Batı ile Rusya arasında Ukrayna üzerinden tırmanan gerilimde öne çıkan gelişmeler şöyle:

'KİEV'İN DONBASS'I ELE GEÇİRME PLANI UYGULAMAYA GEÇTİ'

Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde bulunan Rusya yanlısı ayrılıkçı Lugansk ve Donetsk'teki ateşkes ihlallerinde taraflar birbirlerini suçladı. Lugansk'tan yapılan açıklamada Ukrayna güçlerinin sabaha karşı saldırı girişiminde bulunduğu ve iki sivilin öldüğü belirtildi; Donetsk de son 24 saat içinde Ukrayna'nın ateşkesi 82 kez ihlal ettiğini duyurdu. Donetsk Halk Milisleri de, 'Batı’nın onayını alarak Ukrayna’nın Donbass’ı güç kullanarak ele geçirme planının uygulamaya geçtiğini' ve 'istihbarata göre yeni terör saldırıları yaşanmasının muhtemel olduğunu' savundu.

GAZETECİLER ATEŞ HATTINDA KALDI

Ukrayna tarafı ise saldırıların ayrılıkçı gruplar tarafından düzenlendiğini, ayrılıkçıların topçu ateşi sonucu iki askerin öldüğünü ve dört askerin yaralandığını açıkladı. Öte yandan, bölgedeki durumu yerinde incelemek için giden bir grup parlamenter ve gazeteci de ateş hattında kalarak bir sığınağa girdi.

KREMLİN: PROVOKASYON ONARILAMAZ SONUÇLAR DOĞURUR

Kremlin'den bugün yapılan açıklamadaysa, Batı'dan 'tekrar tekrar işgal tarihlerine dair gelen açıklamalara' tepki gösterildi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Putin'in işgal tarihlerine dair Batı açıklamalarını dikkate almadığını, bu tavrın provokatif olduğunu ve ters etki yaratabileceğini söyledi.

Peskov, Moskova'nın Batılı ortaklarını mantıklı davranmaya davet ettiğini belirterek, "Rusya 'savaş' sözcüğünü kullanmak isteyen son ülke" dedi. Kremlin Sözcüsü, Donbass'ta tırmanan gerilime de dikkat çekerek, "Temas hattındaki gerilim had safhaya çıktı. Herhangi bir küçük provokasyon onarılamaz sonuçlara yol açabilir" uyarısında bulundu.  

RUSYA-BELARUS TATBİKATI UZATILDI

Donbass'ta gerilim tırmanırken, Rusya ile Belarus'un Ukrayna'nın kuzey sınırında yaptıkları tatbikatların uzatıldığı açıklandı. Belarus Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'sınırların yakınlarındaki askeri faaliyetler ve Donbass'taki tırmanma nedeniyle', normalde bugün son bulması planlanan ortak tatbikatların uzatıldığı belirtildi. 

ZELENSKİY: UKRAYNA'YI NATO'YA ALIN

Krizin temelinde NATO'nun Ukrayna'yı üye olarak kabul edip etmeyeceği konusu yatarken, Zelenskiy ülkesinin NATO’ya alınmasını istedi. Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Zelenskiy, "NATO, Ukrayna'nın üyeliği konusunda dürüst olmalı. Avrupa'nın güvenlik mimarisi yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Biz Ukrayna’da Avrupa’yı koruyoruz. Ukrayna'ya düşen bombalar Avrupa için de tehdit" dedi.

'BOMBARDIMANDAN SONRA YAPTIRIMIN FAYDASI YOK'

Zelenskiy, CNN televizyonu ile söyleşisinde de, Rusya'ya yaptırım uygulanması için Batı'ya çağrıda bulundu. Zelenskiy, yaptırımların 'olası işgalden sonra açıklanması gerektiği' fikrine katılmadığını söyleyerek, “Mesele sadece açıklamak. Onların da bizim de savaşa başlarlarsa neler olacağını bilmemiz için liste yayınlanmalı” dedi. Zelenskiy, "Bombardıman başladıktan, ülkemize ateş açıldıktan ya da artık sınırlarımız, ekonomimiz kalmadıktan sonra yaptırımlarınıza ihtiyacımız yok. Öyle bir zamanda yaptırımlara neden ihtiyacımız olsun ki?” dedi. Mevcut durumda her türlü provokasyonun çok tehlikeli olduğunu kaydeden Zelenskiy, “Tek bir kez ateş açılması, bir top atışı savaşa yol açabilir” diye konuştu.

SUNDAY TIMES: 'PUTİN İŞGAL EMRİNİ VERDİ'

Batı basınında "Rusya'nın Ukrayna'yı her an işgal edeceğine" dair istihbarat bilgilerine dayandırılan haberler ve Moskova'nın buna tepkileri de sürüyor. Son olarak, Sunday Times gazetesine konuşan dört üst düzey İngiliz yetkili, Putin'in Ukrayna işgalinin emrini verdiğini iddia etti. Yetkililer, Donbass'ta sahte operasyonlar düzenleneceğini ve Ukrayna askerleriyle gerilim yaratılacağını, ayrılıkçı grupların bir saldırı düzenleyeceğini ve ardından da Rus askerlerinin harekatının başlayacağını öne sürdü. Yetkililer, Rusya'nın Kiev'deki hükümeti devirmek için Ukrayna'nın başkentini de hedef alabileceğini iddia etti. 

RUSYA: ABD VE İNGİLİZ İSTİHBARATINA GÜVENMİYORUZ

Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy ise bu iddialar tepki gösterdi. Sky News'a konuşan Polyanskiy, Irak işgaline giden sürece atıfta bulunarak, "ABD ve İngiliz istihbaratına güvenmiyoruz. Bizi, tüm dünyayı birçok defa hayal kırıklığına uğrattılar" dedi. Polyanskiy, 'kimsenin Rusya'ya kendi topraklarının neresinde askeri tatbikat düzenleyip düzenleyemeyeceğini' de söylemeye kalkışmaması gerektiğini belirtti.

Öte yandan, NATO'nun dün Kiev'deki personelini Lviv kentine ve Brüksel'e kaydırdığı belirtilirken, ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün krizi ele almak üzere ulusal güvenlik konseyini toplaması bekleniyor.

'53 BİNDEN FAZLA KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ'

Rostov-na-Donu şehrine gelen Rusya Acil Durumlar Bakan Vekili Aleksandr Çupriyan, gazetecilere yaptığı açıklamada, 18 Şubat'tan itibaren 53 binden fazla kişinin Donbas'tan tahliye edildiğini belirtti.

Tahliye edilenlerin birçoğunun çocuk olduğunu ifade eden Çupriyan, çocukların okullardaki eğitimi alması yönünde organizasyonlar yapıldığını söyledi.

Çupriyan ayrıca, ülkenin 30 bölgesinin tahliye edilenleri kabul etmeye hazır olduğunu dile getirdi. (DIŞ HABERLER)