Kremlin, BM'nin 'banka' teklifini reddetti

Kremlin Sözcüsü Peskov, tahıl koridoru anlaşmasına olası geri dönüşle ilgili olarak, "Tüm koşullarımız gayet iyi biliniyor. Yoruma gerek yok" açıklamasında bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın 17 Temmuz'da çekilme kararı aldığı Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması hakkında açıklamalarda bulundu. Peskov, Rus devlet tarım bankasının SWIFT sistemine yeniden bağlanması gerektiğini söyledi.

Reuters'ın haberine göre, Peskov, Birleşmiş Milletler'in (BM) önerdiğinin aksine, Rus devlet tarım bankasının bağlı kuruluşunun değil bizzat kendisinin SWIFT banka ödemeleri sistemine yeniden bağlanması gerektiğini belirtti. Peskov, "Tüm koşullarımız gayet iyi biliniyor. Yoruma gerek yok; bunlar (koşullar) oldukça somut ve yerine getirilebilir" dedi. 

'AÇIK VE TUTARLI POZİSYONUMUZU SÜRDÜRÜYORUZ'

Konuya ilişkin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in daha önceki açıklamalarını hatırlatan Kremlin Sözcüsü Peskov, "Dolayısıyla, Rusya, devlet başkanının da defalarca dile getirdiği sorumlu, açık ve tutarlı pozisyonunu sürdürüyor" ifadelerini kullandı.

Rusya, doğrudan Batı tarafından uygulanan yaptırımlara tabi olmasa da tahıl ve gübre ihracatının liman erişimi, sigorta, lojistik ve ödeme alanında getirilen yaptırımlar sebebiyle sekteye uğradığını savunuyor. Ödeme alanında getirilen yaptırımlar arasında Rus devlet tarım bankası Rosselkhozbank'ın SWIFT ödeme sisteminden çıkarılması da var. 

BM, daha önce Rosselkhozbank'ın Lüksemburg merkezli bağlı kuruluşunun 30 gün içinde SWIFT sistemine yeniden erişim sağlayabilmek için başvuru yapmasını önermişti. Peskov, bu konuya ilişkin olarak, "Anlaşmalar, SWIFT'in Rosselkhozbank'a açık olmasını söylüyor, bağlı kuruluşunun değil. Yani, teme olana, ilk başta mevcut olan ve yerine getirileceği sözü verilen anlaşmalara dönme ihtiyacından bahsediyoruz" dedi. 

Peskov, "Devlet Başkanı (Putin), açık bir biçimde, bunlar yerine getirilir getirilmez anlaşmanın derhal süreceğini söyledi. Bunun tam tersi değil" ifadelerini kullandı.

RUSYA ÇEKİLME KARARI ALMIŞTI

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması, Rusya-Ukrayna savaşının Şubat 2022'de başlamasının ardından Türkiye ve BM'nin arabuluculuğunda Temmuz 2022'de imzalanmıştı. Rusya, anlaşmanın tekrar yenilenip yenilenmeyeceğinin merak edildiği günlerde bir açıklama yaparak 17 Temmuz 2023 itibarıyla anlaşmadan çekilme kararı aldıklarını duyurmuş, bu kararın gerekçesi olarak anlaşmanın Rus tahılı ve gübresinin ihracatı gibi Rusya'yı ilgilendiren maddelerinin yerine getirilmemesi gösterilmişti. 

Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 4 Eylül Pazartesi günü Soçi'de görüşmüş, bu görüşmeden anlaşmaya dönüş kararı çıkmamıştı. Görüşmenin ardından Ukrayna'dan da "Yatıştırma politikasını kabul etmeyeceğiz" açıklaması gelmişti. (DIŞ HABERLER)