Erdoğan, G20 Zirvesi'nde: 'Japonya Başbakanı'yla tahıl anlaşmasını görüştü'

Erdoğan ve Japonya Başbakanı Fumio'nun G20 Zirvesi marjında gerçekleştirdiği görüşme hakkında Reuters'a konuşan iki kaynak, görüşmede tahıl koridoru anlaşmasının ele alındığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de "Tek Yeryüzü, Tek Aile, Tek Gelecek" temasıyla düzenlenen 18'inci G20 Liderler Zirvesi marjında görüşmeler yaptı. Erdoğan, ilk olarak dün Japonya Başbakanı Fumio Kişida ile bir araya geldi.

Reuters haber ajansının görüşmeyle ilgili bilgi sahibi iki kaynağa dayandırdığı haberinde, iki liderin görüşmede Rusya-Ukrayna savaşının ardından imzalanan ve Rusya'nın temmuz ayında çekilme kararı aldığı Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı yeniden canlandırmayı ele aldığını söyledi. İsimlerinin açıklanmaması şartıyla ajansa açıklamada bulunan iki kaynak da görüşmeyle ilgili başka detay vermeyi reddetti. 

Erdoğan'ın konakladığı otelde gerçekleştirilen görüşme basına kapalı yapılmış, görüşmeye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanları Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ve Zafer Çubukçu katılmıştı.

ERDOĞAN, BAE DEVLET BAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜ

BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nin marjında bugün de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile bir araya geldi. 

AA'nın aktardığına göre, Erdoğan, Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde "Tek Dünya" temasıyla gerçekleştirilen günün ilk oturumunun ardından BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü. Görüşmede, ikili ilişkiler, mevcut iş birlikleri alanlarının geliştirilmesi için atılacak adımlar ile bölgesel ve küresel konular ele alındı.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Zafer Çubukçu da hazır bulundu. Erdoğan, bu görüşmenin öncesinde Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile de bir görüşme yaptı.

MIKTA LİDERLERİYLE GÖRÜŞME: 'KÜRESEL SİSTEM YETERSİZ KALDI'

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki heyetler arası görüşme.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu görüşmelerin ardından Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya'dan oluşan kıtalar arası gayriresmi istişare ve eş güdüm platformu MIKTA üyesi ülkelerin devlet başkanlarıyla bir araya geldi. Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki görüşmede, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol ve Meksika Ekonomi Bakanı Raquel Buenrostro yer aldı.

Erdoğan, görüşmede, 10 yıl önce oluşturulan MIKTA'nın ortak vizyon ve değerler temelinde önemli mesafe kat ettiğini, mevcut küresel sistemin ve uluslararası kuruluşların ise dünyada barış, güvenlik ve refahı güvence altına almada yetersiz kaldığının görüldüğüne işaret etti.

ERDOĞAN ALMANYA BAŞBAKANI VE DÜNYA BANKASI BAŞKANI'YLA GÖRÜŞTÜ

Erdoğan, ilerleyen saatlerde Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve  Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ile de görüştü. Scholz ile yapılan görüşmede, Türkiye-Almanya ikili ilişkileri ele alınırken Türkiye-AB diyalog mekanizmasının yeniden işletilmesi, Rusya-Ukrayna savaşı ile bölgesel ve küresel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Almanya Başbakanı Scholz'a, kısa bir süre önce geçirdiği kaza nedeniyle geçmiş olsun dileklerini ileten Erdoğan, iki ülke arasında 2022 yılında ulaşılan 45 milyar dolarlık ticaret hacmini artırmak için enerji arzı, yenilenebilir enerji, inovasyon ve teknoloji transferleri gibi alanlarda iş birliğini güçlendirmek gerektiğini ifade etti. (DIŞ HABERLER)