Kremlin 'ABD Ukrayna'ya istihbarat sağlıyor' iddiasını doğruladı

Kremlin, New York Times'ın "ABD Ukrayna'ya Rus generallere saldırı için istihbarat sağlıyor" haberiyle ilgili "Bu eylemler, operasyonun hızlı bir biçimde sona ermesine yardımcı olmuyor" tepkisi verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesinin "ABD, Rus generallerin öldürülmesi için Ukrayna'ya istihbarat sağlıyor" haberiyle ilgili Kremlin'den açıklama yapıldı.

Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov bugünkü basın brifinginde konuya ilişkin soruları yanıtladı. Peskov, "Batı ülkelerinin Ukrayna’ya istihbarat ve silah sağlamasının, Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü operasyonla ilgili hedeflerine ulaşmasını engelleyemeyeceğini" ifade etti.

'ENGEL OLABİLECEK GÜÇTE DEĞİLLER'

Kremlin Sözcüsü, söz konusu haberde yer alan iddialarla ilgili şunları söyledi: "ABD, İngiltere ve NATO’cuların Ukrayna ordusuna sürekli olarak istihbarat ve başka parametreler sağladıklarını ordumuz çok iyi biliyor. Bu ülkelerin ve ittifakın Ukrayna’ya sevk ettikleri parti parti silahı da ekleyerek söyleyebilirim ki bu eylemler, operasyonun hızlı bir biçimde sona ermesine yardımcı olmamaktadır. Ancak özel askeri operasyon için belirlenmiş hedeflere ulaşılmasına da engel olabilecek güçte değiller.”

'AZOVSTAL'A SALDIRI DÜZENLENMİYOR'

Mariupol'da Azovstal fabrikasından sivillerin tahliyesi için ilan edilen üç günlük ateşkesle ilgili de konuşan Peskov, Ukrayna'nın iddia ettiği gibi fabrikaya saldırı yapılmadığını savundu. Peskov, "Devlet Başkanı’nın (Putin) saldırıya geçilmemesi yönünde emir verdiğini kendiniz duydunuz, bundan başka bir emir verilmedi” diye konuştu.

'12 RUS GENERAL ÖLDÜRÜLDÜ' İDDİASI

NYT, ABD'nin Ukrayna'da Rus generalleri hedef alan saldırılarla ilgili istihbarat sağladığını yazdı. Gazeteye konuşan ABD'li üst düzey yetkililer, Ukrayna'da Rus generallerin öldüğü çoğu saldırının istihbaratının Washington tarafından sağlandığını söyledi. Habere göre, yetkililer, kaç generalin bu istihbaratlarla öldürüldüğüne ilişkin bilgi vermezken Ukrayna'da söz konusu saldırılarla 12 Rus generalin öldürüldüğü iddia ediliyor. 

Öte yandan, ABD'nin Ukrayna'ya istihbarat sağlamasının Rusya'nın saldırılarının başladığı 24 Şubat'tan önce de yapıldığı haberde yer aldı. Buna göre, 24 Şubat'tan önce Kiev'in kuzeyindeki Hostomel havaalanına olası bir saldırı yapılacağı bilgisinin ABD tarafından Ukrayna'ya verildiği ifade edildi. (DIŞ HABERLER)

 

 

Etiketler kremlin rusya ukrayna abd