Koza'ya izin yok: Düzköy maden projesi iptal edildi

Trabzon'da son 3 ayda 4 ayrı yere maden ocağı açmak için başvuru yapan Koza şirketinin Düzköy'deki projesi rafa kalktı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, ÇED sürecinin sonlandığını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Koza Altın İşletmeleri'nin Trabzon'un Düzköy ilçesine bağlı Honefter Yaylası'nda maden ocağı açmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptığı başvuruyla ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci sonlandırıldı.

Koza Altın İşletmeleri 27 Ekim 2023'te Düzköy'ün Honefter Yaylası'ndaki 248 hektarlık işletme ruhsatının bulunduğu 17,23 hektar alanda 5 yıl sürecek proje ile altın, gümüş, bakır, çinko, demir ve kurşun cevheri çıkarmak için başvuruda bulunmuştu. Maden ocağı açılmak istenen alanı yayla olarak kullanan başta Çayırbağı olmak üzere Düzköy köylüleri büyük tepki göstermiş ve projeye izin vermeyeceklerini dile getirmişlerdi.

Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü dün yayınladığı duyuruda maden projesinin ÇED sürecinin sonlandığını bildirdi.

SERDAR: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Düzköy Çevre ve Yaşam Platformu Sözcüsü Metin Serdar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün kararını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Yaşam alanlarına müdahale edilmesine izin vermeyeceklerini bir kez daha yineleyen Serdar, "Yörede Düzköy, Çayırbağı, Maçka ve Tonyalı yurttaşların yaylacılık yapması, Trabzon'un içme suyu kaynaklarına yakın bir noktada olması, yörenin doğasının katledilmesine neden olacağı ve halkın basın açıklamaları ve eylemlerle tepkisini göstermesinden dolayı proje iptal olmuştur" dedi.

Doğanın üstünün altından çok daha değerli olduğunu belirten Serdar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz doğamıza, yaşam alanlarımıza zarar verecek bir kazma vurulmasını bile istemiyoruz. Doğaya bu vahşi saldırılara sadece Honefter'de ya da Araklı'da değil yurdun hiçbir yerinde izin verilmemelidir. Bergama'da, Kaz Dağları'nda, Fatsa'da yaşananları gördük. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün verdiği kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Projenin yeniden gündeme getirilmesine karşı takipçisi olacağız."