Kozağaçlı'ya açılan 'subliminalli' davada karar çıktı

ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'ya açılan 'subliminalli senaryo' davasında karar çıktı. Mahkeme, Kozağaçlı'nın delil yetersizliğinden beraatine karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR  - Çağdaş Hukukçular Derneği'nin (ÇHD) tutuklu Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'ya, yurtdışında gösterime giren 'Mahalle' isimli filmin senaryo ekibinde yer aldığı için 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla açılan davada karar çıktı. Mahkeme, Kozağaçlı'nın beraatine karar verdi.

'SUBLİMİNAL' İDDİASI

Savcılığın iddianamesinde, filmde geçen bir görselle örgüte 'subliminal mesaj' verdiği iddia ediliyordu. Filmin bir kesitinde görülen dijital saatte görülen "SU 10 19:!6 22" ibarelerinin subliminal mesaj olduğu, savcılık tarafından şu ifadelerle ileri sürüldü:

"22 ibaresinin 2022 yılı, 'SU' ibaresinin Sunday (Pazar), 10 ibaresinin gün olarak değerlendirildiği, 2022 yılının ayları incelendiğinde yalnızca nisan ve temmuz aylarında 10. günlerin pazar gününe denk geldiği, 10 Nisan 2022 tarihinin Polis Haftası'na, 10 Temmuz 2022 tarihinin Gezi olayları sırasında hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz isimli şahsın ölüm yıldönümüne denk geldiğinin tespit edildiği, dijital saat görselinde eylem talimatının verilmiş olabileceği, filmin Mayıs 2022 tarihinde gösterime gireceğinden bahisle, verilmek istenen mesaj ile 10 Nisan Pazar gününe denk gelen Polis Haftası'nda saat 19.16'da gerçekleştirilebileceği, olası eylem sonrası filmde yer verilen görselle eyleme yönelik subliminal mesaj verilmiş olabileceği..."

MAHKEME İKİ KEZ İADE ETMİŞTİ

Mahalle isimli film nedeniyle Kozağaçlı'ya açılan davanın iddianamesi, mahkeme tarafından iki kez iade edilmişti. Mahkemenin ikinci iade gerekçesinde, "Filmin, iddianamede belirtilen ülkelerde gösterime girdiğine yönelik herhangi bir delil de sunulmadığı hususunun da belirtildiği ve bu iade nedenine ilişkin olarak Cumhuriyet Başsavcılığı'nca herhangi bir itirazda bulunulmadığı halde belirtilen eksikliğe yönelik olarak araştırma ve tespit yapılmaksızın yeniden iade düzenlenmiştir" denilmişti.

SAVCILIK 'ÖRGÜT İDEOLOJİSİ' DEDİ, MAHKEMEYE GÖRE 'DELİL YOK'

Üçüncü kez hazırlanan ve kabul edilen iddianamede, Türkiye'de gösterime girmeyen filmdeki 1 saat 58 dakika 57 saniyelik görüntülerin incelendiği belirtildi. İddianamede, filmin Youtube'da yayınlanan 2 dakika 17 saniyelik fragmanında ise, 'kentsel dönüşüm kampanyası ile DHKP-C örgütünün görüş ve ideolojisinin filme yansıtılmaya çalışıldığı' ileri sürüldü.

Bugün görülen davada mahkeme, Kozağaçlı'nın beraatine karar verdi. Mahkemenin beraat kararının gerekçesi, 'delil yetersizliği' oldu.

AVUKAT YILMAZ: FİLMİN NASIL ELDE EDİLDİĞİ DOSYAYA SUNULAMADI

Kozağaçlı'nın avukatı ÇHD Ankara Şube Başkanı Ceren Yılmaz, davayla ilgili Gazete Duvar'a yaptığı değerlendirmede, "Her ne kadar delil yetersizliği gerekçesiyle beraat kararı verilmiş olsa da Selçuk Kozağaçlı, duruşma sırasında filmin içeriğinin suç olamayacağını ifade etti, biz de aynı kanaatteyiz. Türkiye’de uyuşturucunun yaygınlığı, kolluğun işlediği suçların yaygınlığı değerlendirildiğinde gerçekliği açık olan bir durumun filme konu edilmesini 'örgüt propagapandası' sayıp dava açmak kabul edilemezdir. Film Türkiye’de vizyona girmemiş ve internette yayınlanmamış olmasına rağmen dosyaya filmi sunduğunu iddia eden kolluk duruşmalar sırasında filmi nasıl elde ettiğine dair bir evrakı dosyaya gönderemedi" dedi.

DÖRT SENARİSTLİ FİLM

Senaryosunu Veysel Sahin, Vedat Özdemir, Selçuk Kozağaçlı ve İnan Altın'ın yazdığı filmin yönetmenliğini de İnan Altın üstlendi. Filmde Melek Tanker, İzzet Başlak, Serdar Orçin, Selma Altın, Gizem Soysaldı, Nejmi Aykar, Miray Akay ve Defne Halman rol aldı.

Filmin tanıtımında "Bir yanı İstanbul Boğazı'na diğer yanı ise gökdelenlerin ışıltısına bakan, çiçekler ve ağaçlıklar içindeki bir gecekondu mahallesi, dev inşaat şirketlerinin tehdidiyle karşı karşıyadır. Paha biçilmez değeri olan mahallede yaşayan gençler, tehlikelere karşı mücadele etmek için mahalleliyi harekete geçirmeye çalışır. Bu kaos ortamında Rüstem ile Aslı, hayatlarının en özel gününe hazırlanmaktadır. Bu süreçte olup bitenler Aslı ve Rüstem'in düşündüklerinden farklı olur" ifadeleri kullanıldı.