Konya’da hayvanlar için açıklama: Meram Belediyesi hukuksuz bir şekilde topluyor

Konya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyesi avukatlar, açıklama yaparak Meram Belediyesi’nin kanun ve yönetmeliğe aykırı şekilde hayvan toplama işlemi başlattığını söyledi.

Konya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyesi avukatlar, Meram Belediyesi önünde açıklama yaptı.
Google Haberlere Abone ol

KONYA - Konya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Ayşegül Başkoçak Çifçi ve komisyon üyesi avukatlar, Meram Belediyesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Belediyenin hayvanlarla ilgili görevlerini yerine getirmediğinin belirtildiği açıklamada, kanun ve yönetmeliğe aykırı şekilde hayvanların toplandığı ifade edildi.

‘HAYVANLAR BİLEREK AÇLIĞA VE SUSUZLUĞA İTİLİYOR’

Meram Belediyesi’nin sokak hayvanları için yasal yükümlülüklerini yerine getirmediğini söyleyen Konya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Ayşegül Başkoçak Çifçi, belediyenin hayvanları bilerek açlığa ve susuzluğa ittiğini söyledi. Belediye yetkilileriyle konuyla ilgili görüşmelerinin sonuçsuz kaldığını kaydeden Çifçi, şöyle devam etti: “Yasalarımıza göre sokak hayvanlarının beslenmesi ve bakımlarının yapılması görevi belediyelere aittir. Ancak Meram Belediyesi tarafından yazın bu sıcak günlerinde sokak hayvanlarının su ihtiyaçları ve besleme ihtiyaçları karşılanmamaktadır. Baro Başkanlığımızın ve Hayvan Hakları Komisyonumuzun defalarca kez ilgili belediye yetkilileri ve yöneticileri ile görüşme talebi sonuçsuz kalmıştır. Yetersiz olan besleme odaklarına yenisi eklenmemekle birlikte var olanlar da belediyenin keyfiyetine bağlı olarak doldurulmaktadır. Meram Belediyesi açıkça yasal görevlerini yerine getirmemekte ve hayvanları bilerek ve isteyerek açlığa, susuzluğa itmekte ve insanlarla karşı karşıya bırakmaktadır.”

‘KANUNA AYKIRI ŞEKİLDE TOPLAMA İŞLEMİ BAŞLATTI’

Belediyenin kanun ve yönetmeliklere aykırı şekilde hayvanlara eziyet ederek toplama işlemi başlattığını ifade eden Çifçi, “Meram Belediyesi adına toplama yapan ekipler, kanun ve yönetmeliğe uymayan, adeta işkence edercesine, hayvanların hayatlarını dahi önemsemeden hayvan toplama işlemi başlatmıştır. Tüm itiraz ve ihtarlarımıza rağmen durdurulamamıştır” dedi.

‘BELEDİYENİN LOGOSUNU TAŞIYAN PLAKASIZ ARAÇ KİME AİT?’

Çiftçi, belediye yöneticilerine yanıtlamaları için şu soruları yöneltti: “Sokak hayvanlarının toplanmasına yönelik bir ihale yapılmış mıdır? Yapılmış ise ihale alıcısı bu konuda yetkili kişiler ile çalışmakta mıdır? İlgili veterinerlik ya da şirket toplama ekibi kanuna aykırı bir şekilde uysal ve küpeli olarak adlandırılan kısırlaştırılmış, rehabilite edilmiş, bizler ile yaşamaya alışkın sokak hayvanlarını da toplamış mıdır? Meram Belediyesi kendi sınırları içerisinde usulsüz ve izinsiz toplama yapan kişileri olması gerektiği gibi denetlemiş midir? Sokak köpeği toplayan, belediyenin logosunu taşıyan ancak dönem dönem plakasız görülen araç kime aittir?”

Çiftçi, belediyenin uygulamalarına ilişkin hukuki işlemleri başlattıklarını da sözlerine ekledi. (DUVAR)