İddia: Sahipsiz köpekler barınaktan alınıp deney için kullanıldı

Konya Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Ümit Sürmeli, 9 sahipsiz köpeğin kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı olarak, hayvan deneyi amacıyla kullanıldığını açıkladı.

Konya'da 9 sokak köpeği, deney amacıyla hapsedildikleri kafeslerden kurtarıldı.
Google Haberlere Abone ol

KONYA - Konya Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği Başkanı Ümit Sürmeli, 21 Ocak tarihinde Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bulunan 9 köpeğin Çevre Koruma Daire Başkanı Dr. Serdar Koyuncu tarafından, Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Arıcan yönetimindeki projede kullanılmak üzere Hayvan Hastanesi'ne deney amaçlı gönderildiğini ileri sürdü.

Ümit Sürmeli

‘KÖPEKLERİN BAKIMEVİNE GÖNDERİLMESİNİ SAĞLADIK’

Deney kapsamında köpeklerin tüylerinin kesildiği, kan alındığı, muayene, röntgen ve ekokardiyografi uygulamalarının yapıldığını ifade eden Sürmeli, konuyla ilgili şunları söyledi: “Üniversitedeki bazı hocalarımızın ihbarı ile dernek olarak dokuz adet köpeğin yasa/yönetmelik hükümlerine aykırı olarak çalışmalarda kullanıldığı gerekçesiyle girişimlerde bulunduk. Bu canlar barınaktan sorumlu müdür Nevzat Demirci talimatı ile Sefaköy Barınağı Başhekimi Seyit Dağ tarafından ‘etik kurul kararı var’ beyanı ile diş deneyi için fakülteye barınak aracı ile gönderilmiş. Etik kurulda görevli üyemiz bize ‘bir aydır kurul toplanmadı’ dedi. Bunun üzerine Konya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu ile bu canları il tarım ve polis ile almak için harekete geçtik. Sahipsiz hayvanların deney amaçlı kullanımının Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Yerel Etik Kurulu bilgisi dışında olduğunu öğrendik ve iki gün sonra dokuz adet köpeğin Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne gönderilmesini sağladık. 2018 yılında da buna benzer bir olay yaşandı ve yine girişimlerimizle hayvanları kurtardık” dedi.

‘KANUNEN YASAK’

5199 sayılı Kanun'un “hayvan deneyleri” başlığı altında hayvan deneyi yapan kurum ve kuruluşlarda bu deneylerin yapılmasına kendi bünyelerinde kurulmuş ve kurulacak etik kurullar yoluyla izin verilebileceğinin belirtildiğini ifade eden Sürmeli, “Yönetmeliğe göre kedi, köpek gibi evcil türlerin sokakta başı boş olanları, deneylerde kullanılmaz. Ancak hayvanların sağlık ve refahı ile ilgili çalışmalara ihtiyaç duyulması, çevre, insan ve hayvan sağlığına karşı ciddi tehlike oluşturması ve çalışmanın amacının sadece başıboş hayvan kullanılarak gerçekleştirilebileceğine dair bilimsel gerekçeler sunulması hallerinde bu hayvanlar deneylerde kullanılabilir. Aksi durumda sokak hayvanlarının deneylerde kullanımı yasaklanmıştır” diye konuştu. (DUVAR)